Els inicis de l’ICS per… Xavier González Mestre

Xavier Gonzalez MestreXavier González Mestre (Barcelona, 1937) va ser un dels fundadors de l’Institut Català de la Salut (ICS) per defecte de professió. Abans de començar el seu camí a la institució era el director provincial de l’Instituto Nacional de la Salud (INSALUD) a Barcelona i quan es van produir les transferències dels equipaments sanitaris de l’Estat, la seu del Centre Corporatiu de l’ICS es va convertir en la seva “sala d’operacions” particular.

A González Mestre, que va ocupar el càrrec de secretari general des de la creació de l’ICS fins al 1989, se li il·lumina la cara quan parla d’aquesta època, que no dubta a qualificar de fantàstica: “el primer pas va ser aplicar el mapa sanitari al territori i acabar amb les deficiències territorials”. Dins aquesta planificació, el repte més important va ser també el més llarg: la reforma de l’atenció primària (que es va allargar fins a l’any 1996). Una reforma que incloïa la transformació de la forma de treballar dels professionals, amb uns horaris d’atenció més amplis i adequats a l’estil de vida de la societat, i l’ampliació dels centres que fins aquell moment només donaven servei com a consultoris. De fet, de “grans ambulatoris”, n’existien ben pocs: Numància o Manso, a Barcelona. Aquesta “desorganització” de l’atenció primària obligava els hospitals a treballar a marxes forçades. Atès que els horaris eren molt limitats, les persones amb problemes de salut que necessitaven assistència fora d’hores les havien d’atendre els serveis d’urgències hospitalaris. Un altre gran canvi va ser la posada en marxa de la programació de visites, deixant enrere la pràctica “d’anar a buscar hora i número”.

Xavier Gonzalez MestreEl primer centre d’atenció primària (CAP) reformat va ser el de Badia del Vallès, on es van establir dues línies d’atenció, la pediatria i la medicina general (medicina de família és un terme que es va encunyar posteriorment). Va ser el primer centre a ampliar l’horari d’atenció dels metges i metgesses, de 2 a 6 hores diàries. D’aquesta manera, la ciutadania podia concertar visita tant al matí com a la tarda.

Des del punt de vista hospitalari, González Mestre destaca que el traspàs dels hospitals de l’INSALUD a l’ICS no va ser tan complicat, ja que aquests centres tenien unes estructures de funcionament força consolidades. Inicialment, l’any 1983, van ser set els hospitals, tots menys el de Viladecans, que entraren a formar part de l’ICS. No va ser fins al 1987 que l’organització va passar a gestionar també el centre hospitalari de Viladecans que va adquirir al preu simbòlic d’una pesseta, recorda González Mestre. El més difícil, diu, va ser posar preu a l’activitat sanitària, “va ser necessari harmonitzar els criteris d’assistència i sostenibilitat i a partir d’aquí crear els càrrecs de gerents d’hospital, el 1984”. En total, l’ICS va nomenar set gerents, un per a cada hospital.

Del seu dia a dia, González Mestre recorda que els papers inundaven literalment la seu corporativa de la Gran Via de les Corts Catalanes: “al principi, només teníem una màquina d’escriure electrònica Xerox  i una altra màquina per imprimir les nòmines; la resta es feia tot a mà”. També rememora les tensions que hi havia entre els antics treballadors de l’INSALUD i el personal nou de l’ICS. Malgrat l’estira i arronsa entre uns i altres, destaca que “la gent estava il·lusionada en iniciar aquest gran projecte i s’hi va dedicar en cos i ànima”.

En resum, el doctor González Mestre afirma que va gaudir de l’experiència: “Van ser bons temps, complicats, però molt engrescadors perquè vam deixar encarrilades les bases d’un sistema sanitari d’alt nivell”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anecdotari, Aniversari ICS, Entrevistes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s