Més de 60 anys d’atenció als lleidatans. La història del CAP Prat de la Riba

L’any 2003, el Centre d’Atenció Primària Prat de la Riba va celebrar 50 anys de la seva creació. Actualment, ja en porten 60 i continuen sumant!

Imatge façana del CAP Prat de la Riba 1964

L’edifici, situat en un punt emblemàtic i molt cèntric de la ciutat, és conegut per la totalitat dels lleidatans que probablement en algun moment de la seva vida, per un o altre motiu, han visitat les seves instal·lacions.  L’edifici, que va començar a construir-se l’any 1949 i fou inaugurat el dia 3 de febrer de 1953,  ha tingut diferents funcions: inicialment fou la ubicació de l’Institut Nacional de Previsión, i va passar a denominar-se posteriorment Ambulatori Miguel Blasco Vilatela, fins a l’actualitat que s’anomena Centre d’Atenció Primària d’Especialitats, CAP II, Prat de la Riba i està gestionat per l’Institut Català de la Salut.

Imatge del CAP Prat de la Riba en l'actualitat

L’any 2003, amb motiu de la celebració del 50è aniversari del centre, s’edità un llibre, Història de l’Ambulatori de Lleida: 50 anys del CAP Prat de la Riba, on es recollien fotografies,  anècdotes i vivències dels professionals que hi havien treballat.

Quan parlem de les anècdotes de l’Ambulatori, hem de recordar una de les troballes més sonades de la ciutat: un curiós descobriment, del qual fins i tot la premsa es va fer ressò.

Succeí al començament dels anys 90 quan, durant una intervenció que pretenia rebaixar el terra del soterrani de l’edifici per guanyar espai i poder construir un saló d’actes, els encarregats de l’excavació van descobrir-hi un esquelet humà. Les restes es trobaven escampades entre la terra remoguda per les màquines, juntament amb unes bales i corretges que indicaven que es tractava d’un mort de la Guerra Civil. Després d’informar-ne la policia, l’Ambulatori es va convertir en el centre de totes les mirades durant unes quantes hores. La premsa se’n va fer ressò de seguida, convertint l’Ambulatori i els seus voltants en un espectacle públic.

Cal esmentar també els bons moments viscuts pels integrants de la Penya 25/ de l’Aplec del Caragol. La Penya es va fundar l’any 1979 i estava formada per treballadors i professionals del centre que, generalment, es trobaven en festivitats com ara Nadal o Carnaval. Els integrants d’aquesta Penya, que s’avenien força, sabien riure’s d’ells mateixos i, per això, desfilaven a la rua de primera hora del diumenge amb tots els components que els distingien com a treballadors sanitaris: bates, uniformes d’infermera o metge i, fins i tot, carregaven lliteres amb “malalts” amb un aparell del sèrum.

Tot i que actualment la Penya ja acull gent de fora de l’Ambulatori, el record dels treballadors i els bons moments que van passar junts queden com a testimoni emotiu d’una època esplendorosa pel que fa a la integració i la fraternitat entre els membres d’un mateix col·lectiu.*

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

*Text extret del llibre Història de l’Ambulatori de Lleida. 50 anys del CAP Prat de la Riba

Aquesta entrada s'ha publicat en Arxiu fotogràfic, CAPs històrics, Efemèrides i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s