L’any 2003, el Centre d’Atenció Primària Prat de la Riba va celebrar 50 anys de la seva creació. Actualment, ja en porten 60 i continuen sumant!
L’edifici, situat en un punt emblemàtic i molt cèntric de la ciutat, és conegut per la totalitat dels lleidatans que probablement en algun moment de la seva vida, per un o altre motiu, han visitat les seves instal·lacions. L’edifici, que va començar a construir-se l’any 1949 i fou inaugurat el dia 3 de febrer de 1953, ha tingut diferents funcions: inicialment fou la ubicació de l’Institut Nacional de Previsión, i va passar a denominar-se posteriorment Ambulatori Miguel Blasco Vilatela, fins a l’actualitat que s’anomena Centre d’Atenció Primària d’Especialitats, CAP II, Prat de la Riba i està gestionat per l’Institut Català de la Salut.
L’any 2003, amb motiu de la celebració del 50è aniversari del centre, s’edità un llibre, Història de l’Ambulatori de Lleida: 50 anys del CAP Prat de la Riba, on es recollien fotografies, anècdotes i vivències dels professionals que hi havien treballat.
Quan parlem de les anècdotes de l’Ambulatori, hem de recordar una de les troballes més sonades de la ciutat: un curiós descobriment, del qual fins i tot la premsa es va fer ressò.
Succeí al començament dels anys 90 quan, durant una intervenció que pretenia rebaixar el terra del soterrani de l’edifici per guanyar espai i poder construir un saló d’actes, els encarregats de l’excavació van descobrir-hi un esquelet humà. Les restes es trobaven escampades entre la terra remoguda per les màquines, juntament amb unes bales i corretges que indicaven que es tractava d’un mort de la Guerra Civil. Després d’informar-ne la policia, l’Ambulatori es va convertir en el centre de totes les mirades durant unes quantes hores. La premsa se’n va fer ressò de seguida, convertint l’Ambulatori i els seus voltants en un espectacle públic.
Cal esmentar també els bons moments viscuts pels integrants de la Penya 25/ de l’Aplec del Caragol. La Penya es va fundar l’any 1979 i estava formada per treballadors i professionals del centre que, generalment, es trobaven en festivitats com ara Nadal o Carnaval. Els integrants d’aquesta Penya, que s’avenien força, sabien riure’s d’ells mateixos i, per això, desfilaven a la rua de primera hora del diumenge amb tots els components que els distingien com a treballadors sanitaris: bates, uniformes d’infermera o metge i, fins i tot, carregaven lliteres amb “malalts” amb un aparell del sèrum.
Tot i que actualment la Penya ja acull gent de fora de l’Ambulatori, el record dels treballadors i els bons moments que van passar junts queden com a testimoni emotiu d’una època esplendorosa pel que fa a la integració i la fraternitat entre els membres d’un mateix col·lectiu.*
*Text extret del llibre Història de l’Ambulatori de Lleida. 50 anys del CAP Prat de la Riba