Un llibre per a un hospital (l’Hospital Joan XXIII)

Hem demanat al doctor Xavier Allué, pediatra jubilat i antic cap de pediatria de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que ens faci un apunt sobre el llibre que va escriure sobre la seva experiència al centre hospitalari. Un recull d’anècdotes i un repàs a la història més recent de l’Hospital. No us el perdeu!

En aquest llibre presenta la seva visió del que és i ha estat l’Hospital de Tarragona Joan XXIII, una institució emblemàtica de les nostres contrades, durant els passats quaranta anys des de la seva posada en marxa, que ell ha viscut des de dins.

Portada del llibre  "Allà baix"

Portada del llibre “Allà baix”

“Allà baix” és un relat etnogràfic i diacrònic del Joan XXIII: hospital universitari i de districte a Catalunya, institució emblemàtica a les comarques de Tarragona, espai de memòria i lloc ple de vida —obert de 0 a 24 hores. Amb un estil lliure s’ha intentat recuperar i compondre una història col·lectiva de més de quaranta anys, viscuda per gent molt diversa i pel mateix autor.

L’obra constitueix una aportació interdisciplinària que ens apropa als exteriors i interiors dels serveis de salut al nostre país, de certes experiències professionals i humanes, dels seus mitjans materials i d’un entorn social sempre canviant. Les relacions de l’hospital amb la ciutat i, fins i tot, el fet que el centre sigui un pol d’atracció per a gents de totes les nostres comarques és possible que li doni un interès comercial.

Un llibre així, amb molts components locals, només pot veure la llum amb el compromís editorial d’empreses com Silva Editorial, dedicada intensament a les temàtiques de les nostres terres.

A Xavier Allué (1943), li van oferir un lloc de treball com a metge a l’Hospital Joan XXIII el setembre de 1967, vàries setmanes abans que l’Hospital entrés en funcions. Estava acabant la seva especialització en pediatria i tenia ja plans d’anar-se’n als Estats Units amb una beca Fulbright. Divuit anys després va accedir a la plaça de cap del Servei de Pediatria i de llavors ençà ha treballat al centre fins a la seva jubilació el 2011.

Entremig va completar estudis als Estats Units i al Canadà, va tornar Espanya per muntar la UCI de pediatria a l’Hospital de Cruces, al País Basc, i després va treballar set anys a Eivissa a l’Hospital Comarcal de l’illa.

Ha escrit un parell de llibres, dues dotzenes de capítols d’altres llibres, una vuitantena d’articles científics referenciats, moltes comunicacions a congressos nacionals i internacionals i més d’un miler i mig d’articles d’opinió a mitjans locals i nacionals.

Fa quinze anys es va doctorar en antropologia i ha realitzat treballs diversos a l’àmbit de l’antropologia mèdica des de la universitat tarragonina* de la qual ha estat professor.

*Es refereix a la Universitat Rovira i Virgili.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anecdotari, Aniversari ICS i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Un llibre per a un hospital (l’Hospital Joan XXIII)

  1. Xavier Allué ha dit:

    Doncs moltes gràcies. Tot i que la nota al peu sobre la universitat tarragonina és innecesària per al bons entenedors…
    També es pot afegir que la gerència de l’ICS va declinar fer-se’n càrrec de la edició del llibre en el seu dia, per que no va agradar (sic!). D’ací la referència al text, que reprodueix la solapa del llibre, a la Editorial Silva. Ailàs! no podem fer content a tothom.
    El llibre està disponible a les llibreries, concretament a la Espaxs de carrer Casanovas de Barcelona, a la biblioteca del Joan XXIII, a través dels editors (http://www.silvaeditorial.com/) o directament a mi.
    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s