Una mica d’història del CAP Osona de Vic

Des del CAP Osona de Vic ens han preparat una selecció dels fets més destacats des de la seva creació. Aquest centre és un punt de referència en l’atenció sanitària per a tota la comarca.

1968 El diari La Vanguardia esmenta que “debido a la situación que aqueja profundamente a Vich i comarca, surgida como consecuencia de la falta de un Ambulatorio del Seguro de Enfermedad”, l’Ajuntament de Vic va decidir cedir uns terrenys d’uns 2.520 m2, a la Plaça de la Divina Pastora, per poder construir-hi el desitjat ambulatori. Un arquitecte de l’Instituto Nacional de Previsión es va desplaçar expressament a Vic per estudiar les possibilitats dels terrenys cedits.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

1970 El mateix diari recull que una vegada resolts els tràmits per considerar si l’emplaçament era l’adequat per les característiques del lloc, i per acord del Ple de la Corporació Municipal es va decidir la cessió del terreny a l’Instituto Nacional de Previsión, per tal que aquest organisme s’encarregués de la construcció de l’ambulatori. Resolts els tràmits, al Saló de l’Alcaldia va tenir lloc la signatura de l’escriptura de cessió de 1.500 m2 de terreny per l’alcalde, Don Antonio Bach Roura, i pel delegat provincial de l’Instituto Nacional de Previsión, Don Salvio Sendra Riba.

L’import total del pressupost de “la construcción de un edificio destinado a Ambulatorio de la Seguridad Social y Agencia Comarcal en Vich, será de un coste de 30.907.237 pesetas, a cuyo efecto se ha convocado concurso, por resolución de la Delegación Provincial del INP en Barcelona”. El 17 de març va haver-hi “la apertura de pliegos y adjudicación provisional, siendo el plazo de ejecución de la obra de 12 meses. La fianza provisional se ha fijado en un 2 por ciento del total del presupuesto”.

Es porten a terme els treballs d’enderrocament de l’edifici que va ser “depósito municipal de presos”. Les obres es van donar a una empresa local que s’havia compromès a finalitzar-les en un any. El cost de l’edifici i el mobiliari era de 26.455.140 pessetes, que amb les pertinents instal·lacions sanitàries seria d’uns 40 milions de pessetes. Constaria de 2 soterranis, de baixos i de 4 plantes amb una superfície edificada de 2.800 m2.

1972 Obre les portes, a la població de Vic i de la comarca, el nou “Ambulatorio de la Seguridad Social”.

7

1983-1989 Es creen les primeres àrees de salut de la comarca. És la data que es crea el nou Hospital General de Vic, amb una gran contribució per part de l’atenció primària.

1993 És el moment de la redefinició de competències entre l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Servei Català de la Salut (SCS). És un temps d’intensos moviments de directius, reposicionament de persones i d’institucions en els seus nous papers.

De l’1 de març de 1994 fins a maig de 2000 Cal fer reformes a l’edifici per adequar-se a les noves necessitats del centre: amb el traspàs del Laboratori a l’Hospital General de Vic, es van poder fer més consultes noves. La resta de consultes es van adequar amb pintura, mobiliari i paviments nous. Es va reformar la segona planta i s’hi va ubicar el Programa d’atenció a la dona, amb la recepció i l’arxiu exclusius per a aquest servei. Es va fer la renovació del Servei de Radiologia. També, l’any 1995, es va fer una sala de preparació maternal.

1996 es va reformar el Servei de Pediatria: les consultes i la sala d’espera es van fer noves i es va decorar la sala amb dibuixos i mobiliari infantil. Entre altres canvis, es va remodelar la façana i els ascensors i el sistema de calefacció i aigua calenta es van posar nous. Tot plegat, va suposar un seguit de canvis que van fer necessària molta col·laboració de tot el personal de l’atenció primària d’Osona.

1997 Gran celebració del 25è aniversari del CAP Osona: 1972-1997

1 de febrer de 1997 Inauguració de l’exposició “Reflex de la sanitat en la premsa local al llarg de 25 anys”, a partir de documents històrics i fotografies. També s’hi podia veure l’evolució dels uniformes del personal. Dia 26 de febrer: Missa en memòria dels companys de treball difunts. Dia 27 de febrer: Competició esportiva amb un partit de futbol entre personal de l’ABS Vic Nord i de l’ABS Vic. Dia 28 de febrer: A la tarda, inauguració oficial dels actes de la Jornada, amb la presència de la directora de la DAP, Dra. Lola March; de l’alcalde de Vic, Sr. Jacint Codina; i el gerent de l’ICS, Sr. Manuel Jovells. També es va fer una projecció audiovisual sobre l’evolució del CAP durant els seus 25 anys d’existència. Al vespre, gran festa sopar amb més de 300 persones, en què es va fer un homenatge als jubilats i a les persones que feia més de 25 anys que treballaven al centre. L’acte va acabar amb un fi de festa, amb música en directe. Es va comptar amb l’assistència de la cèlebre ninotaire i il·lustradora Pilarín Bayés de Luna, entre altres personalitats.

Tots els assistents van rebre com a obsequi l’Auca de la història del CAP Osona, elaborada per Pilarín Bayés i un pin amb l’anagrama del 25è aniversari del centre.

Auca de la Pilarín Bayés

Auca de la Pilarín Bayés

Aquesta entrada ha esta publicada en Efemèrides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s