El repte de la reorganització de l’atenció sanitària al Pirineu

Des de Tremp, on hi ha la Gerència Territorial Alt Pirineu i Aran, ens han elaborat un petit article sobre com es va reorganitzar l’atenció sanitària durant els anys 80, coincidint amb la creació de l’ICS.

Centre d'Atenció Primària de Tremp

Centre d’Atenció Primària de Tremp

Els processos de planificació sanitària a l’Alt Pirineu i Aran s’iniciaren l’any 1980 amb l’elaboració del Mapa sanitari que va elaborar el Departament de Sanitat i Assistència Social, com s’anomenava aleshores. En aquest Mapa es feia el recompte i la valoració dels recursos sanitaris existents a Catalunya i es presentava una proposta d’ordenació territorial sanitària.

Aquesta tasca continuà amb el desenvolupament del Mapa sanitari i la normativa sobre acreditació de centres assistencials, una de les primeres d’Europa, que van contribuir tant al reequilibri territorial dels serveis com a la millora de la qualitat i gestió dels recursos.

Fa 30 anys, concretament l’any 1983, es va dur a terme la planificació territorial sanitària en l’àmbit geogràfic de les comarques de la Vall d’Aran, Pallars Jussà i Pallars Sobirà amb el desenvolupament del Programa sanitari ALPIR.

Hospital del Pallars

Hospital del Pallars

Aquest Programa suposà la reorganització i modernització dels recursos sanitaris i la consolidació de la Xarxa d’Hospitals Comarcals. Durant la dècada dels vuitanta, i dins d’aquest pla sanitari, el Patronat Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella va fer una cessió de terrenys al Departament de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya, per a la construcció del nou Hospital Comarcal del Pallars a Tremp; així, es va establir un valuós nexe de connexió assistencial amb les diferents àrees bàsiques de salut de la zona (Tremp, La Pobla de Segur i Pallars Sobirà) que pertanyen a l’ICS i l’Hospital va esdevenir el seu punt de referència.

També es van posar en marxa programes específics, entre els quals cal destacar el Programa vida als anys, i altres de salut mental, prevenció i control de la sida i atenció a les drogodependències.

D’altra banda, es va donar un important impuls als sistemes d’informació, especialment a la millora del registre de mortalitat, i a la implantació del Conjunt mínim bàsic de dades de l’alta hospitalària i de registres específics per a algunes malalties, accions que van suposar un avenç, tant per al coneixement de l’estat de salut dels pacients, com per a la gestió assistencial.

Aquesta entrada ha esta publicada en Efemèrides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s