Tres visions sobre l’escola d’infermeria a l’Hospital Joan XXIII

L’any 2007, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona donava, per mitjà de tres entrevistes, la visió de què ha estat i què és la docència en infermeria i la seva vinculació amb l’Hospital des del record del passat, la realitat del present i les esperances del futur. 

Sílvia Redin

Sílvia Redin

Sílvia Redin, infermera del Joan XXIII i antiga cap de l’Escola d’Auxiliars Tècnics Sanitaris, va destacar que els inicis van ser durs, “tots érem nous, joves i sense rodatge”. El professorat era de medicina i les infermeres només donaven les lliçons teoricopràctiques. L’Hospital sempre va tenir una bona relació amb l’Escola, ja que la considerava una part del centre. Les alumnes tenien una funció fonamental, l’assistència: “Motivades i amb il·lusió se sentien reconegudes i estimades”. Les ordres eren mèdiques, no existia l’autonomia d’avui dia. Quan es van tancar les escoles per reconvertir-les en universitàries es va haver de fer un llarg recorregut per tal que Tarragona tingués una escola universitària. Com a conclusió, Redin es mostrava optimista sobre el camí que les infermeres havien de recórrer: “Des de la meva experiència veig un futur esperançador per a la infermeria, encara que tardarà a tenir tota l’autonomia que mereix, a més de les lleis han de canviar les idees, encara que el pacient agraeix una bona infermera.”

Carme Nogués

Carme Nogués

Carme Nogués, que va ser professora titular i la primera directora tècnica de l’Escola Universitària d’Infermeria (duran els anys 1982-1990), destacava tot el muntatge que va suposar la transformació de l’escola en centre universitari: “va ser una transició molt pacífica”.

De mica en mica es va transferir el control de l’escola de l’estament mèdic a l’estament d’infermeria”. A banda, aquesta infermera tarragonina remarca la importància de l’autoformació que va realitzar tot el professorat, “amb un control directe i periòdic de la Universitat de Barcelona, com a centre adscrit.”

Roser Ricomà

Roser Ricomà

Roser Ricomà, professora titular i directora de l’Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili valorava molt positivament la integració de l’Escola a la Universitat Rovira i Virgili que, acompanyada de la creació del Departament d’Infermeria, va donar-li la normalitat acadèmica que altres disciplines ja tenien.

I també destacava que “els acords de Bolònia ofereixen condicions favorables per al desenvolupament amb l’harmonització amb la resta del món (Europa, els Estats Units i Amèrica del Sud…), que possibilita de fer-hi convenis de col·laboració, abans impossibles”.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anecdotari, Aniversari ICS, Entrevistes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Tres visions sobre l’escola d’infermeria a l’Hospital Joan XXIII

  1. Marta Sala Darder ha dit:

    M’ha agradat veure a la Carme Nogués.Jo la vaig coneixer al Valle Hebrón de Barcelona quan era monitora de l’escola d’infermeria en el meu últim any de carrera el 1973.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s