L’ICS compleix aquest mes de juliol 30 anys

IMG_0286El 14 de juliol de 1983, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar la constitució de l’Institut Català de la Salut (ICS) dins la llei que comprenia el desplegament de les competències que la Constitució i l’Estatut d’autonomia atribuïen a la Generalitat de Catalunya en matèria sanitària i per executar els serveis que se li havien traspassat. A efectes pràctics, l’ICS va assumir les tasques que fins aleshores havia desenvolupat l’INSALUD. 

Per celebrar aquesta efemèride, l’organització ha elaborat un blog commemoratiu on recull informació sobre l’evolució de la institució vista a través dels professionals. Per una banda, hi ha entrevistes amb treballadors i treballadores que fa 30 o més anys que treballen en centres gestionats per l’ICS (i abans a l’INSALUD), on recorden els seus inicis a la institució i, de retruc, expliquen anècdotes i records de la seva trajectòria. També s’hi publiquen articles escrits pels professionals mateixos, esdeveniments importants per als centres i notícies i fets rellevants que han tingut una repercussió directa per a l’organització. Un dels objectius primordials del blog és fomentar la participació dels professionals en l’elaboració del contingut i per això es promou que enviïn les seves experiències a través d’un formulari penjat al blog.

En poc més de sis mesos, el blog ja acumulat més de 42.000 visites. La difusió del contingut es realitza únicament a través de les xarxes socials i les intranets corporatives.

Aquesta entrada ha esta publicada en Efemèrides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a L’ICS compleix aquest mes de juliol 30 anys

 1. Antoni Gratacòs Bau ha dit:

  L’efectivitat de les transferències dels serveis sanitaris i socials de la seguretat social a la Generalitat de Catalunya és va produir el dia 1 de gener de 1.982, pel que fa a la gestió dels recursos humans i bens i serveis. De fet, sis mesos abans s’havia produït el traspàs efectiu de la gestió dels concerts.
  El Conseller Dr Josep Laporta i el secretari general del departament de Sanitat i Seguretat Social Josep Grifoll em varen demanar que realitzes la coordinació de les diferents funcions relacionades tant, a nivell intern del departament de Sanitat i departament d’ Economia com, amb els diferents organismes de la seguretat social espanyola.
  També, ens va indicar que la xarxa de comunicacions per la transmissió de dades per accedir als instruments informàtics de gestió de la seguretat social s’havia de tallar. Tot s’havia de fer des de la Generalitat.
  Una experiència plena d’angoixes , molt de treball, col•laboració de molta gent tant, dels serveis transferits com dels serveis tècnics estatals.
  També, un especial record per l’Elvira Guilera i en Simó Aliena.
  Un esperit de construcció col•lectiva , resoldre problemes i anar aprenent per dissenyar i desenvolupar un nou entorn, identificant allò que no volíem que fos.
  També, una especial referència als interventors de la seguretat social transferits i als dels serveis centrals de Madrid. Semblava tenir un examen diari sobre els nostres coneixements. També, per tenir la possibilitat de poder retornar preguntes que no tenien resposta tècnica per part d’ells….
  Un record especial pels companys d’Economia i Finances per creure amb nosaltres i col•laborar amb les propostes i desenvolupaments seleccionats.
  Varem aprendre a “gestionar”, en un marc d’asfíxia financera, de desviació permanent de problemes històrics per responsabilitzar des de Madrid que tots els mals eren de la transferència.
  Varem saber separar el bloc de decisions polítiques i decisions de construcció tècnica.
  Malgrat tot, varem innovar en procediments, en formes de control, en el disseny d’escenaris econòmics, en planificació econòmica, en l’elaboració de compres de resultats globals, en previsions, en informàtica aplicada….
  Gràcies a tots els que varen fer possible “aguantar”, també moltes empreses, per anar construint una administració pública de Catalunya.
  Projectar el futur, en un nou marc.
  Antoni Gratacòs i Bau
  Funcionari, adscrit a l’ICS.
  26 de juliol 2013

  • com a treballador del ics faig un especial agraiment molt sincer altres persones molt important en la definició final del actual ics dr xavier pomes al dr xavier trias xavier gibert manel jovells.dr pepe navas dr gorritxo ,dr salleras el xavier gonzales mestres i altres que en la seva humildad van contribuir als 30 anys del ics i sobre tot en la persona en la seva humanitat al estimat fulgenci campamajó i mas de xaxars

 2. 30anysics ha dit:

  Gràcies pels vostres comentaris, enriqueixen els continguts d’aquest blog!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s