Els inicis de la Unitat de Tuberculosi Experimental

En Pere-Joan Cardona recorda en aquest article com va néixer la Unitat de Tuberculosi Experimental… Era l’any 1996 i ens situem a l’Hospital Germans Trias i Pujol. Gaudiu de la història!

En Pere-Joan Cardona (al centre) i d'esquerra a dreta Jorge Díaz, Elena Marzo, Vanessa Garcia i Cristina Vilaplana

En Pere-Joan Cardona (al centre) i d’esquerra a dreta Jorge Díaz, Elena Marzo, Vanessa Garcia i Cristina Vilaplana

No m’ho podia creure ! Un somni fet realitat ! La decisió estava presa: es construiria un estabulari d’alta seguretat on es podrien fer models de tuberculosi en animals d’experimentació! Era la tardor de 1996. Jo era R3 de Microbiologia…No feia ni mig any que havia tornar de la Colorado State University, per aprendre a fer models experimentals en tuberculosi, i la Direcció de l’Hospital es plantejava de fer una aposta tecnològica de primer ordre. Tan sols quatre anys després de la represa de la recerca en tuberculosi als Estats Units d’Amèrica com a conseqüència d’una epidèmia de casos de multiresistència a Nova York, i de tres anys de la Declaració d’emergència contra la tuberculosi de l’OMS, l’Hospital Germans Trias i Pujol se situava al capdavant d’aquella iniciativa plantejant-se la construcció d’un equipament com no n’hi havia cap a Europa! I va ser dit i fet! El Nadal de 1997, aproximadament un any després, ja teníem la instal·lació en marxa: fou l’origen de la Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) que, des de l’inici, va comptar amb el suport de tots els serveis de l’Hospital als que hem anat demanant col·laboració: especialment els de Microbiologia, Pneumologia i Anatomia Patològica.

La UTE és una marca reconeguda mundialment en el camp de la tuberculosi per la seva originalitat en tota mena de propostes. És una Unitat on la màxima sembla centrada a tractar de reptar els dogmes constantment i a intentar convertir els coneixements bàsics en instruments per prevenir i guarir aquesta malaltia. D’aquesta manera, el descobriment de l’aparició d’unes cèl·lules aparentment sense valor dins les lesions en els ratolins infectats: els macròfags escumosos, va portar a desafiar el dogma central de la infecció latent proposant el concepte de reinfecció constant, altrament conegut com a “hipòtesi dinàmica”. Aquesta idea ens va donar la clau per a la primera vacuna terapèutica, la RUTI (actualment en fase III), quan ningú no sabia del tot de què parlàvem. Doncs bé, fa 3 anys s’ha reconfirmat la presència dels macròfags escumosos; fa tan sols un mes que es van presentar dades preliminars en humans confirmant la “hipòtesi dinàmica”; ahir mateix, ens cridava la Comissió Europea per començar a patrocinar vacunes terapèutiques… Però el reconeixement no ho és tot ! Per a nosaltres ja és passat ! Fa quatre anys vam començar estudiant la inducció de cavitats tuberculoses… I vam fer una nova teoria: la de la coalescència, per explicar-ho ja tenim els físics de la UPC modelitzant el concepte en forma del “model de les bombolles”… i, el que és més important, de tot plegat n’hem obtingut un nou probiòtic, que és la base del primer derivat (spin off) de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Manremyc), i que serà al mercat l’any que ve amb un nou concepte revolucionari per prevenir la malaltia.

Mirant enrere val a dir, doncs, que aquells directius, bàsicament el qui era el meu cap, el Dr. Ausina, i el Dr. Navas, el gerent de l’Hospital, es van arriscar molt prenent aquella decisió…, però crec que només fou una més entre moltes altres que han fet de l’ICS un model d’èxit i una institució reconeguda mundialment, de la qual ens hem de sentir molt orgullosos!

Per molts anys !

Aquesta entrada s'ha publicat en Anecdotari, Efemèrides, Els professionals en marxa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s