La construcció de l’Arnau, un Hospital envoltat de jardins

Obres 1950 (1)La construcció de l’Hospital Arnau de Vilanova va canviar la fisonomia de la ciutat de Lleida. A nivell general, la dècada dels anys cinquanta va significar un procés de recuperació marcat per un tímid creixement econòmic i per les transformacions socials que es van produir durant la segona etapa del règim franquista. A Lleida tota aquesta situació també es va fer present gràcies a les transformacions econòmiques i a la reconstrucció urbanística que s’hi va dur a terme. En els inicis de l’expansió urbanística dels anys cinquanta es van engegar construccions com l’edifici del Govern Civil, el Teatre Principal o l’ambulatori de Prat de la Riba, i en aquesta dècada va ser quan es va edificar la Residencia General Moscardó, l’actual Hospital.

Obres 1952 (2)La construcció dels edificis sanitaris a Lleida va venir donada per les noves mesures que va propiciar el Govern juntament amb l’Instituto Nacional de Previsión (INP), entitat fundada l’any 1908 dedicada a l’establiment d’un règim de pensions que els obrers podien contractar. Així, a la dècada dels anys quaranta el Govern va instaurar un règim de Seguro Obligatorio de Enfermedad a partir de la Llei de 14 de desembre de 1942. Al març de 1950, el Ministeri de Treball i l’INP presentaven el “Proyecto de Residencia Sanitaria de Lérida para 275 camas”.

L’arquitecte que va dissenyar i dirigir la construcció de l’edifici sanitari va ser el reconegut Fernando Garcia Mercadal (1896-1985). Nascut a Saragossa, García Mercadal va fer els seus primers estudis professionals a la seva ciutat natal i més tard els va ampliar a l’Escola Superior d’Arquitectura de Madrid, i va dedicar una etapa professional a la construcció de diverses residències sanitàries i ambulatoris.

Les obres de la Residencia General Moscardó es van iniciar a principi dels anys cinquanta i, tot i que l’any 1952 ja estaven força avançades, no es van acabar fins el 1957, any de la inauguració de la residència. La zona urbana escollida va ser un solar d’uns 26.000 metres quadrats situats a la carretera d’Osca, actualment la zona de Ciutat Jardí.

Obres (3)A mesura que els operaris avançaven la construcció s’evidenciava que les característiques arquitectòniques de la residència es diferenciaven, per voluntat del propi arquitecte, d’altres construccions hospitalàries. Finalment, l’edifici sanitari va ser aïllat per uns jardins que envoltaven la residència sanitària i encara es conserven. La Residencia Sanitaria rep aquest nom perquè José Moscardó Ituarte, colonel en el moment en què esclatà la Guerra Civil (1936), va ser uns anys més tard nomenat capità general de Catalunya (1943-1945) per ser considerat “l’alliberador” de les terres de Lleida durant la Guerra Civil. Moscardó va morir el mateix any de la inauguració de la residència que duia el seu nom.

La Provisional: la Clínica del doctor Vázquez de Parga

La Clínica del Dr. Vázquez de Parga va ser el precedent de la futura Residencia. L’any 1947, el Seguro Obligatorio de Enfermedad llogava al doctor Vázquez de Parga la clínica situada a la Rambla d’Aragó, on actualment es troba el Col·legi de Santa Anna. D’aquesta manera, la clínica del Dr. Vázquez va ser destinada va actuar com a centre provisional mentre es construïa la futura Residencia General Moscardó. Aquesta situació va durar nou anys aproximadament i va provocar que els lleidatans coneguessin la clínica popularment com “la Provisional” ja que el seu funcionament era temporal. Tenia 30 llits i comptava amb una plantilla de 23 persones juntament amb el director mèdic i l’administrador, organigrama usual en les institucions de l’INP.

Aquesta entrada s'ha publicat en Anecdotari, Arxiu fotogràfic, Efemèrides i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La construcció de l’Arnau, un Hospital envoltat de jardins

  1. Pili Nadal ha dit:

    M’ha semblat molt interessant, desconeixia moltes de les dades.

  2. Pilar Ferré ha dit:

    La història sempre és un bé afeigit i cal recordar-la , com un bé comú . La ciutat va millorar perquè ho necesitava , Lleida ja no estava tan aïllada , de mica en mica tot ha prosperat .Ara ens caldria un lloc dedicat a la Pediatria .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s