No només l’ICS fa 30 anys…

L’any 1983 va ser un any molt important per a Catalunya en matèria de guanys en competències. Aquest 2013 se celebra el trentè aniversari de l’aprovació de la primera llei de normalització lingüística i de les lleis de les dues institucions que són pilars fonamentals del servei a la ciutadania: els Mossos d’Esquadra i TV3.

Fa tres dècades, la Generalitat va fer un pas endavant en el camp de la normalització lingüística:  l’aprovació de la Llei 7/1983, de 18 d’abril, de normalització lingüística. Aquesta Llei tenia com a objectiu aconseguir un ús normal i oficial del català davant la situació de precarietat de la llengua, a causa de l’escassa presència en l’administració, en l’educació i en els mitjans de comunicació dels anys previs.

tv3Com va passar amb la llei que permetia la creació de l’ICS, la Llei 19/1983, que assentava les bases del cos policial de Catalunya, també va ser aprovada el 14 de juliol de l’any 1983. Aquesta normativa va posar en funcionament la creació de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra. Fins aleshores només hi havia un centenar de mossos que depenien de la Diputació de Barcelona. El 1983, s’hi va sumar una primera promoció integrada per 266 agents, que van començar aquell mateix any el Curs bàsic de formació policial a l’Escola de Policia. El cos policial de Catalunya ha celebrat enguany l’efemèride amb un acte institucional. 

Uns altres estaments públics que aquest any també en fan trenta són els mitjans de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió: Catalunya Ràdio i TV3. L’emissora radiofònica va començar a emetre el 20 de juny de 1983 i la primera veu que hi va sonar fou la de Miquel Calçada. Per la seva banda, TV3 va fer les primeres emissions en un estudi situat al carrer de Numància de Barcelona i l’actor Joan Pera en va ser el primer presentador. No fou fins a l’any següent que la televisió pública catalana va començar a emetre de forma continuada.

Aquesta entrada s'ha publicat en Aniversari ICS, Arxiu fotogràfic, Efemèrides i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s