CAP Badia…un centre pioner

El Centre d’Atenció Primària està ubicat en el terme municipal de Badia del Vallès. Atenem una població assignada de 16.000 habitants, 14.000 dels quals estan empadronats a Ciutat Badia.

CAP Badia del Vallès

CAP Badia del Vallès

El 13 d’octubre de 1982 es va posar en funcionament un nou model organitzatiu al CAP de Ciutat Badia. Aquest model proposava per primera vegada la integració de la prevenció de malalties, la promoció de la salut i l’assistència sanitària en el marc d’una experiència de treball en equip de professionals sanitaris diversos, que possibilitaria, en funció dels resultats obtinguts, l’aplicació posterior d’aquesta iniciativa a tot el territori de Catalunya. El Centre va ser acreditat com a centre docent el 1987; per tant, és una de les unitats docents de medicina de família més antigues. En aquests més de 25 anys de funcionament s’hi han format metges i metgesses de família que actualment treballen arreu del país.

En canvi, el municipi és un dels més joves de Catalunya. S’origina la dècada dels 60, mitjançant un pla del Govern espanyol que pretenia crear una zona d’habitatges a l’extraradi de Barberà del Vallès perquè s’hi establís el gran nombre d’immigrants arribats a Catalunya des de la resta de l’Estat. L’any 1970 s’inicia la construcció dels primers edificis inaugurats el 1975 pel, en aquell temps, príncep Joan Carles. S’havien expropiat els terrenys propietat d’Emília Badia i s’havien convertit en una ciutat plena de blocs de pisos que es van distribuir de la manera següent: el 66% entre funcionaris i empleats d’empreses públiques i el 34%  restant entre altres  treballadors a través de l’Obra Sindical del Hogar.

Una curiositat és que el plànol de Badia del Vallès reprodueix el mapa d’Espanya. La falta d’equipaments i serveis va donar lloc a un moviment associatiu i veïnal potent, que va fer que els que s’hi van acabar construint siguin de titularitat pública. El 14 d’abril de 1994,  Badia del Vallès es va independitzar d’una mancomunitat formada per Barberà del Vallès i Cerdanyola del Vallès, i va deixar d’ésser una barriada perifèrica d’aquestes poblacions.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Aniversari ICS, CAPs històrics, Els professionals en marxa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s