El 23 de febrer de 1984, l’Hospital Universitari de Bellvitge va fer el primer trasplantament hepàtic de tot l’Estat espanyol. Fins al dia d’avui, la Unitat de Trasplantament Hepàtic (UTH) d’aquest hospital ha dut a terme 1.100 trasplantaments, i ha estat pionera en diverses innovacions tant de tècnica quirúrgica com en el camp del tractament immunosupresor, tal com ho avalen les publicacions científiques d’aquest àmbit. Entre les altres fites aconseguides per la UTH, cal remarcar que el mes de novembre de 1988 va realitzar el primer trasplantament simultani de fetge i ronyó de Catalunya. El malalt que va rebre aquests òrgans és el de major supervivència del registre mundial, vint anys després.
El 1999, l’Hospital Universitari de Bellvitge també va ser pioner a l’Estat espanyol en l’anomenat trasplantament dominó, consistent a trasplantar un fetge de cadàver a un pacient amb una malaltia metabòlica i a utilitzar a continuació el seu fetge –que, a banda de sintetitzar una proteïna anòmala, és estrictament normal– per implantar-lo a un segon receptor d’edat avançada i habitualment afectat per un tumor hepàtic.
Més tard, el 4 de gener de 2002, l’Hospital Universitari de Bellvitge va dur a terme el primer trasplantament de fetge de l’Estat a un malalt infectat pel VIH amb cirrosi hepàtica, amb la qual cosa es van obrir les portes del trasplantament a aquest grup de pacients, per als quals fins llavors havia estat contraindicat. El pacient continua viu 7 anys després. Per altra banda, la UTH ha estat un referent en el trasplantament hepàtic en casos de pacients inicialment contraindicats per problemes vasculars.
Actualment, el 47 % de les indicacions per trasplantament hepàtic són per cirrosi, el 30 % per càncer de fetge, l’11 % per retrasplantament, i la resta per altres indicacions. La supervivència global dels pacients trasplantats es de més del 70% als 5 anys. Aquests resultats són un èxit si considerem que molt probablement cap d’aquests malalts estaria viu si no s’hagués trasplantat.
La llarga experiència acumulada fa que actualment l’Hospital Universitari de Bellvitge es mantingui amb resultats comparables a curt i llarg termini amb els millors resultats dels centres de referència mundial.
Els reptes de la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’Hospital són la millor selecció i tractament dels pacients amb tumors hepàtics, la potenciació de l’eficàcia del tractament contra el virus de l’hepatitis C després del trasplantament, i la millora la immunosupressió. L’objectiu és anar cap a reduir la necessitat de medicació que requereixen els malalts per evitar el rebuig de l’òrgan trasplantat i aconseguir evitar o controlar-ne tots els efectes adversos, tant per continuar incrementant la supervivència a llarg termini dels pacients com per millorar la seva qualitat de vida.
L’any 2009, l’Hospital de Bellvitge va aprofitar l’efemèride per realitzar una trobada de tot l’equip quirúrgic que va participar en l’operació. També hi va assistir una de les primeres persones trasplantades al centre hospitalari, Montserrat Collado.