L’any 1991 va marcar un abans i un després en la història de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. S’acabava de completar l’ampliació del centre sanitari de referència a les comarques de Tarragona amb la construcció de l’anomenat Edifici C, cosa que suposava la progressiva obertura de serveis, totalment renovats i equipats, com Urgències, Hospital de Dia, UCI, Sala de Parts, Bloc Quirúrgic i Anatomia Patològica, entre d’altres. Gairebé es van duplicar els metres quadrats de l’Hospital durant l’aplicació del Pla director 1990-1993, això va convertir el Joan XXIII en un centre espaiós, modern i d’altes prestacions en matèria de salut.
En aquells temps de creixement, i coincidint amb l’ampliació, l’Hospital va iniciar la publicació del Butlletí, que després es va anomenar La Revista, que es va publicar en paper durant la dècada dels 90 i primers anys del 2000. Eren altres temps, quan imperava el paper com a mitjà d’informació interna i externa, molt lluny de les actuals tecnologies digitals que han transformat aquest món de la comunicació i que, pràcticament, han eradicat el material imprès. Aquella publicació era semestral; ara, les xarxes socials i Internet faciliten la immediatesa. Un altre exemple de l’enorme evolució viscuda.
Aquell llunyà primer número del Butlletí, publicat el març de 1991, es presentava amb un article del que en aquell moment era director gerent de l’Hospital Joan XXIII, Mateu Huguet, en el qual recordava que “la suma de tots els espais disponibles (…) ens posa dels 55 metres quadrats que teníem per cada llit als 80 metres quadrats actuals, amb 450 llits en total, un estàndard que ja és equiparable als espais disponibles d’hospitals generals universitaris europeus i nord-americans”. I afegia que “quatre segueixen sent els grans àmbits prioritaris d’actuació: centrar la qualitat, prioritzar les activitats de docència i investigació, modernitzar la gestió i l’organització i establir vincles estables amb altres recursos sanitaris”. Un discurs molt vigent, encara, en els nostres dies.
La Revista es va iniciar amb una sèrie de seccions fixes que es van anar mantenint al llarg dels anys 90: l’Editorial, Avui parlem de… (que tractava els grans temes d’actualitat), Cartes (dels treballadors), Formació continuada (cursos d’interès per als professionals), La nostra gent (amb el perfil d’un professional de la casa en cada nou número) i Coses (notícies breus i passatemps). El Comitè Editorial s’encarregava de triar els temes de cada número semestral i el Comitè de Redacció els escrivia amb l’ajuda dels col·laboradors. En definitiva, tota una organització al servei dels treballadors que, avui dia, amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació s’ha simplificat molt, però ha guanyat en eficiència i eficàcia.