Els inicis de la reforma de l’atenció primària a Lleida

10è Aniversari del CAP Les Borges Blanques

10è Aniversari del CAP Les Borges Blanques

Amb la promulgació del Decret 84/1985, del 21 de març, de mesures per a la reforma de l’atenció primària a Catalunya, es va iniciar un procés que va suposar un canvi profund en les estructures i en la cultura organitzativa del primer nivell de l’atenció sanitària al nostre país.

A més de significar un canvi qualitatiu i quantitatiu de caràcter estructural significatiu (delimitació territorial de les àrees bàsiques, construcció progressiva dels centres d’atenció primària…), suposava un canvi intens, global, de model, d’ideologia i de forma d’entendre l’atenció i la relació entre els professionals sanitaris i els ciutadans.

La creació dels equips d’atenció primària va implicar un model d’atenció que incorporava, més enllà de l’assistència, els conceptes de promoció, prevenció, rehabilitació i la funció docent i investigadora, amb una visió d’integralitat renovadora a una organització que, fins aquells moments, s’havia basat en la tasca individual i, a vegades, aïllada dels professionals, i que ara incorporava un nou enfocament de treball en equip i de perspectiva comunitària.

En l’àmbit territorial de Lleida, la primera àrea bàsica que es va implantar l’any 1987 atenent a l’esperit de la reforma estava a les Borges Blanques, però, el treball de camp i de planificació per fer-ho ja s’havia iniciat l’any 1986.

El procés d’implantació esdevingué un laboratori que va posar a prova el model i la capacitat gestora i de planificació de tots els professionals implicats. No va ser fàcil, atesa la falta de referents i d’experiència que facilitessin la modelització; va implicar imaginació, agosarament, dubtes i confrontació dialèctica amb professionals acostumats a una cultura de treball unipersonal, amb una visió relativa de la continuïtat i la col·laboració entre els diferents actors implicats en el procés assistencial.

La resistència al canvi i la inexperiència dels gestors van obrir les portes a un procés d’aprenentatge per a tots, i a tots els nivells, que va permetre arribar amb consens i pactes a la constitució de l’Equip. Moltes reunions, molts debats van anant consolidant una nova cultura de treball i d’organització, que implicava nous perfils o rols per a cada col·lectiu professional. Suposava noves regles de joc en la relació interna de comunicació i coordinació entre tots els actors del procés. També incorporava canvis legals per a les persones afectades que no estaven definits i que obligaven a un exercici de confiança en els gestors, (no existia encara un reglament marc de funcionament dels equips i era recent la publicació de la normativa d’integració dels diferents col·lectius).

També va ser important el fet que a les Borges Blanques s’implantés la primera Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de Lleida, on van poder desenvolupar i completar la seva tasca formativa la primera promoció de metges interns residents (MIR), en concret quatre, al nostre territori.

Tot era nou, tot estava per fer, tot semblava una incògnita, però la voluntat de consens, la capacitat d’adaptació, la confiança que es va atorgar a tots els professionals al llarg del desenvolupament del projecte, en tots els àmbits, va permetre que l’EAP de les Borges Blanques es constituís l’1 de setembre de 1987, data d’inici de funcionament fixada al DOGC.

L’experiència d’aquell primer projecte, del seu desenvolupament i del seu progressiu bon funcionament, va donar maduresa i credibilitat al model i va permetre la implantació progressiva al llarg dels anys de la reforma a l’àmbit territorial de Lleida, de manera que, l’any 92, al cap de 5 anys de l’inici del projecte, el 50% de les àrees bàsiques definides en el mapa territorial de Lleida ja estaven en funcionament amb un increment global de les plantilles d’un 54%, i amb una cobertura poblacional del 58%.

I tot això, per configurar i consolidar en l’actualitat un model d’atenció primària de qualitat, accessible, eficient i equitatiu que compleix amb el seu esperit inicial d’atenció integrada, de continuïtat, de treball en equip, transversal i amb voluntat docent i investigadora i, sempre, amb un objectiu fonamental: aconseguir millorar la salut de la població de la qual s’és el garant i responsable final.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Arxiu fotogràfic, CAPs històrics, Els professionals en marxa i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s