30 anys de reptes

Recerca VIH

Recerca VIH

Fa poc més de 30 anys que es va descobrir el virus de la immunodeficiència humana (VIH), el virus que causa la sida. També fa poc més de 30 anys que va néixer l’Institut Català de la Salut, i de la inauguració de l’Hospital Germans Trias. Tots ells, són camins plens de reptes i dificultats, però també fites assolides.

Els primers casos de sida es van diagnosticar als Estats Units d’Amèrica el 1981. Dos anys després, el 1983, es va identificar el VIH com a causant de la infecció que provocava la malaltia. En aquella primera etapa, un diagnòstic de sida era una sentència de mort.

L’explosió de la pandèmia a casa nostra, el 1983, va coincidir amb la meva incorporació a l’Hospital Germans Trias i Pujol com a metge adjunt de medicina interna. Em va atreure molt l’impacte de la sida sobre el sistema immunitari, com afectava els malalts. En aquell moment, no en sabíem gairebé res. D’altra banda, el fet que afectés, sobretot, persones que prenien drogues originava situacions difícils als centres sanitaris. I això, unit al desconeixement que hi havia sobre la sida, i a la por (ja que era mortal en gairebé el 100% dels casos) va provocar un cert rebuig sanitari. Poca gent s’hi volia implicar.

Havia acabat la meva residència de medicina interna a Vall d’Hebron, el 1981, on es va diagnosticar el primer malalt de sida a l’Estat espanyol. Vaig tenir l’oportunitat de visitar-lo, juntament amb la doctora Caterina Mieras i el seu equip. Això va ser possible perquè una de les malalties associades a la sida és el sarcoma de Kaposi, un tipus de càncer de pell poc freqüent. Jo, en aquell moment, estava fent la rotació en el Servei de Dermatologia.

Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona

Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona

Em vaig incorporar a Germans Trias el 1983, any en què es va posar en marxa aquest Hospital. Així doncs, també fa poc més de 30 anys de la creació d’aquest Hospital. Aquí vaig viure els inicis de la pandèmia i, com molts altres dels metges de la meva generació, em vaig implicar en la lluita contra aquesta malaltia que, a més de ser fulminant, estava molt estigmatitzada. No teníem referents i de forma espontània vam anar oferint una atenció integral als malalts que anaven arribant que, en aquells primers anys, se’ns morien a les mans.

El repte, llavors, era donar “qualitat de vida” als pacients, ajudar-los a morir amb dignitat, ja que no els podíem oferir “quantitat”. Amb aquesta voluntat, el 1983, vam crear la Unitat de VIH al Germans Trias. Vam ser pioners a oferir una atenció integral als malalts, amb un equip multidisciplinari, i vam crear un hospital de dia, que evitava que els malalts passessin els seus darrers mesos ingressats. La Unitat va esdevenir un referent a tot l’Estat i encara ho és. Persones de tot arreu venien a visitar-se. Teníem molts fronts oberts. El primer antiretroviral no va arribar fins al 1987 i cal tenir en compte que, a més, que els primers medicaments eren poc eficients i tenien força efectes secundaris.

El 1992, després de gairebé una dècada lluitant contra la sida, vam crear la Fundació Lluita contra la Sida, a partir de la Unitat de VIH del Germans Trias, amb l’objectiu no només d’augmentar els recursos per millorar l’assistència, sinó també de potenciar la recerca clínica i la docència en aquest camp per seguir fent front a una pandèmia devastadora. Això facilitava que els pacients es beneficiessin de la participació en assaigs clínics amb fàrmacs innovadors, i va esdevenir l’embrió del laboratori de retrovirologia, que s’acabaria convertint un temps més tard, el 1995, en l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Gràcies a l’evolució del tractament antiretroviral i als avenços científics, la infecció pel VIH ha passat de ser mortal a ser crònica, sempre que es detecti a temps i els pacients responguin bé a la medicació, i han anat sorgint noves necessitats. Hem estat pioners no només en el coneixement dels mecanismes d’infecció del virus i el desenvolupament de nous tractaments i vacunes (hem participat en uns 500 assaigs clínics i actualment n’hi ha 70 en marxa), sinó també en el seguiment de la coinfecció pel virus de l’hepatitis o del papil·loma humà, el control del risc cardiovascular o el tractament de la lipodistròfia i altres efectes secundaris dels tractaments i de l’evolució del mateix virus. I, a més, apliquem el nostre profund coneixement sobre el sistema immunitari a altres àrees, com l’envelliment, la fatiga crònica i el càncer. D’altra banda, en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa”, tenim en marxa el programa educatiu IrsiCaixa Divulgació, per divulgar la ciència i apropar la recerca del VIH/sida a l’aula, amb l’objectiu de promoure la prevenció.

La nostra recerca ha anat creixent i s’ha anat intensificant i diversificant, en col·laboració amb institucions tant catalanes com d’arreu del món. Fruit d’aquestes col·laboracions, el 2006 va néixer el Programa HIVACAT de recerca de la vacuna de la sida que codirigeixo amb el Dr. José M. Gatell, de l’IDIBAPS/Hospital Clínic, i del qual el professor ICREA d’IrsiCaixa Christian Brander és el director científic. HIVACAT és un consorci públic-privat sense precedents, que situa el nostre país en la primera línia internacional de la recerca en aquest àmbit. Impulsat per IrsiCaixa i l’IDIBAPS/Hospital Clínic, té la col·laboració d’ESTEVE i el suport de l’Obra Social “la Caixa”, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Clínic. L’any passat, sense anar més lluny, vam ser els coamfitrions, a Barcelona, de l’AIDS Vaccine 2013, el congrés anual més important del món centrat en la vacuna de la sida, on es van presentar els darrers avenços en la recerca de vacunes terapèutiques (per curar els infectats) i preventives (per evitar noves infeccions) i es va parlar de les lliçons apreses en els assaigs que han arribat més lluny, com el de Tailàndia que va aconseguir una eficàcia del 30%. A més, un dels treballs més citats durant aquest congrés va ser el disseny, i els prometedors resultats en animals, del candidat a vacuna terapèutica que desenvolupa l’Equip de Christian Brander a IrsiCaixa.

Continuem tenint molts reptes al davant: fer avançar els candidats a la vacuna, aconseguir una cura funcional, seguir millorant els tractaments i el maneig clínic de la infecció, personalitzant l’atenció que donem a cada pacient i combatent els efectes de la infecció i de la teràpia a llarg termini, com l’envelliment accelerat i la seva relació amb el microbioma, o flora intestinal, de les persones amb VIH. També seguirem treballant en els programes de sensibilització social i de participació comunitària, així com de difusió de la recerca biomèdica i de formació de futurs investigadors. Així mateix, ens cal lluitar per aconseguir una llei de mecenatge que beneficiï, amb les donacions d’aquells que més tenen, les entitats que més ho necessiten. Hem d’agrair el suport continuat de l’Obra Social “la Caixa” i de la Generalitat de Catalunya, que ens han permès concentrar talent i arribar al punt en què ens trobem; però ens cal seguir treballant de valent per mantenir la nostra competitivitat, i aconseguir més recursos, perquè ara hem trobat el camí i hem de seguir avançant. He vist el principi de la pandèmia, la seva evolució, i també vull veure’n el final, i, a més, m’agradaria veure’l a casa nostra.

La nostra ha estat i és, sense dubte, una cursa de fons, com la de l’ICS, facilitadora en bona mesura de la història de la recerca del VIH a Catalunya, tant bàsica com clínica. Ha facilitat que l’atenció que prestem des de la sanitat pública a les persones que viuen amb el VIH no només estigui a l’altura dels centres més prestigiosos del món, sinó que, en algunes ocasions, hem liderat els canvis.

Bonaventura Clotet per al blog de l’ICS: 30 anys, 30 veus…i més https://ics30anys30veus.wordpress.com/

Director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. President de la Fundació Lluita contra la Sida. Director de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Codirector del Programa HIVACAT de recerca de la vacuna de la sida i cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias.

http://www.irsicaixa.es/ca/director

Aquesta entrada s'ha publicat en Aniversari ICS, Efemèrides, Els professionals en marxa, Els testimonis i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s