A començament de novembre, la consultora de serveis sanitaris Iasist va a donar a conèixer els hospitals guanyadors de l’edició d’aquest any dels Top 20. Una vegada més, els centres de l’ICS han obtingut bons resultats i demostren ser un model de gestió sanitària. Els premis que atorga Iasist, que aquest any celebren la seva quinzena edició, valoren la qualitat assistencial i de gestió, així com l’eficiència econòmica dels centres participants, agrupats per diferents categories. En l’edició de 2014, Germans Trias, Arnau, Joan XXIII i Verge de la Cinta han guanyat premis a la Gestió Hospitalària Global. Germans Trias també s’ha emportat dos guardons, un a l’àrea de Sistema nerviós i l’altre, a l’àrea del Sistema musculoesquelètic. A més dels centres premiats, Bellvitge estava nominat al Premi de la categoria Gestió hospitalària global i a l’àrea de Sistema nerviós, i el Joan XXIII ho estava a l’àrea de Sistema respiratori.
El Programa Hospitals Top 20 és una iniciativa gratuïta i voluntària. S’hi poden presentar centres públics i privats, de qualsevol mida. Els participants poden optar a presentar-se al Premi a la Gestió Hospitalària, que es divideix en diferents categories, o bé a alguna de les àrees clíniques seleccionades, que aquest any han estat les de Sistema respiratori, Sistema nerviós, Cor, Cirurgia digestiva, Sistema musculoesquelètic i Atenció al pacient crític. Cadascuna d’aquestes àrees clíniques també està subdividida en diferents categories.
Els organitzadors dels premis fan una primera divisió dels centres participants en hospitals públics i en hospitals privats. Iasist inclou dins la primera categoria aquells centres en què com a mínim l’atenció del 70% dels pacients està finançada amb diners públics. La segona divisió es realitza segons la mida dels hospitals. Els que són públics es divideixen en cinc nivells: hospitals generals petits (amb menys de 7.000 altes convencionals i de cirurgia sense ingrés cada any), hospitals generals mitjans (amb més de 7.000 altes i fins a 12.000), grans hospitals generals (amb més de 12.000 altes, però sense especialitats de referència, que són la neurocirurgia, la cirurgia cardíaca i la cirurgia toràcica), hospitals amb especialitats de referència (amb 75 residents o més i un volum mínim de casos anuals de neurocirurgia i de cirurgia cardíaca o toràcica) i hospitals de referència regional i nacional (amb 75 residents o més, un volum mínim de casos anuals en totes les especialitats de referència i, a més, amb trasplantaments).
Els hospitals de l’ICS Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias entren dins de la categoria d’hospitals de referència regional i nacional; Arnau, Joan XXIII i Trueta, en la d’hospitals amb especialitats de referència; Verge de la Cinta, en la d’hospitals generals mitjans; i Viladecans, en la d’hospitals generals petits.
Àrees clíniques
En els premis d’àrees clíniques, es realitza una classificació en dues categories per a cadascuna de les àrees (excepte en el cas de l’àrea del Cor, en què són tres categories), segons els recursos de què disposa cada hospital per a cada àrea i del nombre d’episodis registrats cada any.
Per al Premi a la Gestió Hospitalària s’analitzen vuit indicadors, que estan repartits en tres àmbits: Qualitat assistencial, Adequació de la pràctica clínica i Eficiència. Dins de Qualitat assistencial, es té en compte l’índex de mortalitat, el de complicacions quirúrgiques i el de readmissions. Aquests tres indicadors estan ajustats per risc. Això vol dir que es divideixen les dades que s’obtenen en cada centre pel nombre esperat de cada variable (que es calcula a partir de la suma de probabilitats que té cada variable de produir-se) tenint en compte les característiques de cada tipus de pacient i de cada tipus d’hospital.
En l’apartat d’adequació de la pràctica clínica s’inclou l’índex de substitució de cirurgia sense ingrés ajustat per risc. Els indicadors d’eficiència inclouen l’índex d’estades ajustat per risc, el cost per unitat de producció ajustat, la productivitat (unitats de producció per a cada treballador) i el cost ajustat d’aprovisionaments per unitat de producció.
Posició a cada nivell
La posició d’un hospital dins de cada nivell es calcula sumant els valors de cada indicador, una vegada normalitzats dins de cada grup. Iasist exclou dels Top els hospitals que tenen més d’un 5% de casos invàlids en els grups relacionats per diagnòstic (GRD), una mitjana inferior a 1,5 en diagnòstics per alta i la presència de valors atípics (outliers) en els indicadors de qualitat.
Els hospitals públics que han merescut estar entre els Top 20 tenen un 21% menys de mortalitat, un 17% menys de complicacions, un 5% menys de readmissions i una gestió més eficient de l’estada hospitalària. A més, els seus treballadors són un 26% més productius i tenen uns costos que són un 27% més baixos que els de la resta de centres.
Pel que fa a les especialitats seleccionades, en cada àrea s’han tingut en compte variables diferents i s’han exclòs els centres que no han acreditat un nombre mínim de casos o que no han recollit prou bé les dades.
En l’àrea de Sistema nerviós, Iasist ha valorat la mortalitat, les complicacions, les readmissions urgents a 30 dies i l’estada mitjana d’episodis d’ictus isquèmics (infarts cerebrals) o hemorràgics (vessaments cerebrals).
Per a l’àrea de Sistema respiratori, la consultora ha tingut en compte la mortalitat, les complicacions, les readmissions urgents i l’estada mitjana d’episodis quirúrgics d’hospitalització per càncers de tràquea, bronquis i pulmó, d’episodis d’hospitalització per pneumònia i d’episodis d’hospitalització per malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i insuficiència respiratòria.
Dins de l’àrea del Cor, la companyia ha valorat les dades de mortalitat, complicacions, readmissions a urgències i estada mitjana de casos d’insuficiència cardíaca congestiva, infart agut de miocardi, angioplàstia coronària transluminal percutània, derivació (bypass) aortocoronària i arítmies amb tractament quirúrgic.
A l’àrea de Cirurgia digestiva, ha inclòs les taxes de mortalitat, complicacions, readmissions urgents i cirurgia sense ingrés, i l’estada mitjana de procediments comuns com la cirurgia d’hèrnia de paret, anus, apèndix, vesícula biliar, còlon i recte, així com de procediments poc freqüents d’alta complexitat com la cirurgia d’esòfag, estómac i pàncrees.
Per a l’àrea de Sistema musculoesquelètic, Iasist ha tingut en compte la mortalitat, les complicacions, les readmissions a urgències, l’estada mitjana i la cirurgia sense ingrés de casos atesos de cirurgia de fractura de maluc, genoll, espatlla i esquena, així com altres malalties i trastorns del sistema musculoesquelètic i connectiu.
Finalment, el Premi a l’Àrea d’Atenció al Pacient Crític valora la mortalitat, la reiteració de l’estada a la unitat de cures intensives (UCI), l’estada mitjana a l’UCI i a l’hospital i el percentatge d’ingressos a l’UCI de baixa probabilitat, per als pacients de més de 18 anys, que han requerit un ingrés a la unitat.