L’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona compleix 59 anys

Hospital 1955

Aquesta setmana l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha complert 59 anys. Es va inaugurar el 13 d’abril de 1956 com a “Residencia Sanitaria de la Seguridad Social de Gerona” i posteriorment va adoptar el nom de “Residencia Sanitaria Álvarez de Castro”, en memòria a un destacat militar. No va ser fins a l’any 1989 quan el Servei Territorial de Sanitat de la Generalitat de Catalunya inicià el canvi de nom i finalment es va denominar Josep Trueta, metge traumatòleg destacat per les seves intervencions quirúrgiques i ortopèdiques. Un any després, i ja de forma definitiva, l’hospital de referència de les comarques de Girona porta el nom que avui coneix tothom.


L’edifici

Residència en els anys inicialsAmb la seva inauguració fa gairebé sis dècades es trencaven els paradigmes constructius de l’època, ja que l’edifici s’inspirava en els hospitals nord- americans. Va suposar un xoc important per als habitants de la ciutat, ja que es combinava la majestuositat d’un edifici de grans proporcions i el fet que estava lluny de la ciutat, situat en una plana encara sense edificis.

Va ser la primera obra a Girona construïda amb formigó armat i amb l’exterior d’obra vista. L’edifici tenia 10 plantes, 291 llits i, inicialment, només es dedicava a intervencions quirúrgiques.  No va ser només estètic l’impacte de l’edifici sobre la mentalitat dels habitants de Girona, sinó que la construcció de l’Hospital va influir-los també en altres aspectes. La gran necessitat de mà d’obra (sobretot de mà d’obra no qualificada) que va comportar-ne la construcció va provocar que hi hagués un petit moviment migratori.

El personal

Paletes 02La primera plantilla de la “Residencia” estava formada per 150 persones. Hi havia el director mèdic, 28 metges que ja treballaven a l’ambulatori, dos metges residents, 28 infermeres, tres llevadores externes; i el 1958 es van incorporar set ajudants d’infermeria. El personal no sanitari estava format per un cap d’administració, cinc administratius, un cap de zeladors, 56 subalterns (sis zeladors, personal de neteja, personal de taller, bugaderia, cosidor, personal de cuina…). El personal d’ofici eren dos jardiners, un fuster, un paleta, dos pintors, un lampista, dos mecànics, dos electricistes, un calefactor i quatre fogoners.     I també el capellà.

Ara queden lluny aquells anys i aquestes xifres. L’Hospital Trueta actual té una plantilla de més de 1.500 professionals, 367 llits i onze quiròfans. Cada dia es donen una mitjana de 74 altes, es fan una cinquantena d’operacions, s’atenen 176 urgències i es fan gairebé 900 consultes. Són uns altres temps i és un altre món.

Aquesta entrada s'ha publicat en Arxiu fotogràfic, Efemèrides, Reportatge i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s