10 anys de cants a Vall d’Hebron

150506_Coral_HVH__08CHem demanat als fundadors de la Coral de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron que ens expliquin l’origen, la trajectòria i el significat d’aquesta agrupació. Enguany, celebren el seu desè aniversari i estan en plena forma. A través dels seus punts de vista coneixerem més de prop aquesta iniciativa. Us presentem els relats de Mercedes Velasco i José Luis de Sancho.

La Coral vista per Mercedes Velasco, actual presidenta de la Coral

IMG_6238La Coral de l’Hospital Vall d’Hebron  (CHVH) va néixer el 15 de setembre de  l’any 2005 a iniciativa d’un petit grup de treballadors de l’Hospital, entusiastes de la música i el cant coral,  amb motiu del  50è aniversari de l’HUVH.  La Gerència que hi havia en aquell moment no només va acceptar la idea sinó que la va potenciar i va facilitar la integració de la coral en les activitats de l’Hospital. Des de l’inici hem aconseguit mantenir un grup heterogeni d’unes 50-60 persones (la  majoria, treballadors i treballadores de tots els estaments de l’Hospital, però també jubilats del centre i alguns voluntaris)  sota la direcció de Pablo Bélez.  La Coral està registrada al Grup d’Associacions de Catalunya i és una entitat sense ànim de lucre.

IMG_5721L’objectiu de les persones que hi cantem és fer cant coral i portar la música als malats, les seves famílies i les persones que ens escoltin.

La Coral es regeix per uns estatuts i una Junta Directiva, de la qual depenen dues comissions: la Comissió Musical i la Comissió de Festes (de creació recent). El doctor José Luis De Sancho és el nostre president honorífic; era el gerent de l’Hospital quan va ser possible constituir la Coral i sempre ens ha donat el seu suport i ànim.

La Coral assaja un cop a la setmana, els dimecres, i per fer-ho disposa d’una sala situada a la primera planta de l’antiga Escola d’Infermeria.

IMG_5698Pablo Bélez és un músic professional, amb una àmplia experiència i trajectòria, i és el nostre director des dels inicis de la Coral. S’ocupa de la preparació, l’organització i la direcció dels assajos de totes les actuacions, fa les adaptacions de les cançons a les nostres veus i també prepara les gravacions per cordes, per tal que els cantaires puguem preparar-nos i estudiar les cançons.

Gràcies al nostre director, en Pablo, el repertori de la Coral ha anat evolucionant en complexitat i diversitat al llarg d’aquests anys, sempre tenint present que som cantants amateurs. Cantem un repertori molt variat, que inclou cançons de folklore tradicional, música sacra, adaptacions de cançons modernes, boleros, nadales,  cançons infantils…i ens atrevim a cantar en  diferents idiomes:  eusquera, gallec, francès, anglès, alemany, swahili, grec, japonès…

Aquestes són les activitats que hem dut a terme durant aquests  anys. Entre elles es troben els esdeveniments que ha organitzat l’Hospital:

 • Celebracions del Dia del Malalt, Dia sense Fum, Dia de Sant Jordi, Dia del Pacient i Santa Cecília. Hem cantat als vestíbuls i a les plantes de les tres àrees de l’Hospital: Traumatologia i Rehabilitació, Maternoinfantil i Hospital General.
 • Concerts a les clausures dels cursos de l’Escola d’Infermeria, concerts de comiat dels metges residents, participació a les festes de fi de carrera dels estudiants de medicina de la Unitat Docent Vall d’Hebron de la UAB.
 • Concerts de Nadal i comiat dels treballadors jubilats durant l’any.
 • Concert de celebració dels 25 anys de l’ICS.
 • Concert del Dia del Voluntari i inauguració de la Unitat de Mediació i la nova Unitat de Recerca.
 • Concerts fora de l’Hospital: al Parc Sanitari Pere Virgili, a la Parròquia de Sant Genís dels Agudells, Aplec de Corals al barri de Montbau, al vestíbul de la Facultat de Medicina de UAB-Vall d’Hebron, acte de cloenda del VIII Congrés Nacional de Cirurgia Major Ambulatòria al World Trade Center i a l’Església de Santa Maria del Mar.
 • Hem organitzat cursos de veu per als membres de la Coral.
 • Alguns dels membres de la Coral han participat al concert del Grup Medical Musical al Liceu, organitzat pel Col·legi de Metges de Barcelona.
 • Trobades musicals amb la Coral Euskalhiria al Txoko Euskalzaleak i concerts al barri del Raval, l’Església de Santa Maria del Mar, la Capella de Santa Àgueda, el Parc de la Ciutadella.

IMG_5659Al llarg d’aquests anys hem comptat amb l’ajuda inestimable de mossèn Joaquim Climent Abad. Ens ha permès assajar els primers dimecres de cada mes a l’Església de Sant Genís dels Agudells, que disposa d’una acústica estupenda, i  hem participat també en diferents actes de la parròquia.

També ens ha facilitat un suport valuosíssim el Cor Euskalhiria, que ens va ajudar en els nostres inicis i sempre que l’hem necessitada,  i que forma part també de la nostra història.

Durant uns cursos, a la Coral hem tingut l’oportunitat d’incorporar 40 estudiants de medicina que tenien la possibilitat d’aconseguir cinc crèdits de lliure elecció participant-hi i reforçant-nos amb veus més joves i amb més coneixements musicals.

Per aquest fet,  tan important per a nosaltres, hem declarat l’any 2015 Any de la Coral Vall d’Hebron i hem preparat diferents activitats, algunes de les quals ja s’han fet:

 • Hem inaugurat la celebració de l’Any de la Coral Vall d’Hebron amb un concert a la Parròquia de Sant Genís dels Agudells, que es va dur a terme el passat 14 de desembre de 2014, i amb una xocolatada popular!
 • Hem cantat per a la gent gran als centres sociosanitaris referents de l’Hospital: Centre Sociosanitari  Isabel Roig i al Parc Sanitari Pere Virgili els dies 18 de març de 2015 i 25 de març de 2015. Va ser un plaer veure els assistents feliços i participant en la gresca!
 • Cantades en altres centres de gent gran.
 • Trobades amb altres corals.
 • Concert de cloenda del 10è aniversari de la Coral.

IMG_0004A més, com cada any, participarem en els actes de l’Hospital: Dia de Sant Jordi, Santa Cecília, concerts de les clausures dels cursos de la Escola d’Infermeria, concerts de comiat dels metges residents,  acte de comiat dels jubilats de l’any a l’Hospital, etc.

Som un grup variat de treballadors de la sanitat pública, ens agrada cantar i, des de les nostres possibilitats, fer gaudir amb la música les persones més necessitades, les malaltes i les seves famílies, en moments difícils.

Des de la CHVH volem engrescar tots els qui estimeu la música i us agrada cantar a venir a fer-ho amb nosaltres. Us necessitem i,  a més, us ho passareu molt bé!  Animeu-vos a participar-hi!

Si voleu formar part de la Coral podeu trucar al 616 093 227 (secretaria) o venir els dimecres de 15.30 h a  17 h a l’antiga escola d’infermeria, 1a. planta (sala de la Coral), Hospital Universitari Vall d’Hebron. Més informació al blog

La Coral des de la perspectiva de la gerència que la va impulsar, per José Luis de Sancho, president honorífic de la Coral

IMG_0824La creació, l’any 2005, de la Coral Vall d’Hebron va ser considerada per la Direcció que hi havia llavors una fita rellevant per a la vida d’un hospital universitari amb més de 7.000 treballadors. Vàrem entendre que podia suposar un punt d’integració i de cohesió entre els diferents estaments de professionals presents a la Coral.

Com a gerent del centre vaig creure que era una magnífica manera d’establir lligams positius amb els treballadors i de fer partícip la resta de l’Hospital de les seves fites amb el pas del temps, afavorint la seva participació en les diferents jornades que se celebren anualment a l’Hospital (com l’acolliment i el comiat als residents de medicina i infermeria, l’homenatge als jubilats i als treballadors que fa 25 anys que treballen a l’Hospital, l’acte de reconeixement als nombrosos voluntaris) i contribuint a millorar l’estada dels pacients ingressats a l’Hospital o a centres sociosanitaris.

150506_Coral_HVH__02CDeu anys després, ja retirat i com a president honorífic de la Coral, puc constatar que els valors que preteníem potenciar s’han assolit amb escreix, i que s’ha generat un ambient d’amistat molt desitjable entre els seus membres. Això permet, d’alguna manera, compensar l’estrès laboral, tot i que resulta difícil aconseguir noves incorporacions a la Coral, potser pels temps difícils que estem vivint en els últims anys. Malgrat això, la Coral dóna una imatge positiva de l’Hospital i de la institució a què pertany, l’Institut Català de la Salut.

Vull acabar agraint l’esforç de tots participants de la Coral durant aquests 10 anys, dels seus presidents i, per descomptat, del seu director, en Pablo Bélez, per l’empenta que ha fet que aquesta Coral sigui un èxit, que espero que es mantingui durant molt de temps més i que creixi en el futur amb noves i necessàries incorporacions de treballadors de l’Hospital i, per què no?, d’altres centres de l’ICS! També encoratjo l’actual Gerència de l’Hospital a consolidar el seu suport a la Coral.

Enhorabona i endavant, amics!

Aquesta entrada s'ha publicat en Els testimonis, Reportatge i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 10 anys de cants a Vall d’Hebron

 1. Soy miembro del Coro MIRALBUENO de Zaragoza. Nos gustaría saber cómo conseguir la partitura del Himno de la Enfermeria que vosotros estrenasteis. Queremos cantarlo el próximo Mayo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s