“Ciència i música són tasques creatives que requereixen disciplina”

Miquel Vila (20150701)Un violinista al Vall d’Hebron Institut de Recerca. Miquel Vila dirigeix el Grup de Recerca en Malalties Neurodegeneratives al Vall d’Hebron Institut de Recerca i, a més, combina la passió científica amb la musical. Toca el violí des de ben petit i, des de l’any 2013, forma part de la World Doctors Orchetra (WDO) és una organització internacional de caràcter benèfic en què metges de tot el món es reuneixen dues o tres vegades l’any a diferents llocs del món per fer-hi un concert. Voleu conèixer com assajen professionals mèdics de tot el món sense trobar-se presencialment? Continueu llegint!

Lloc de treball. Professor d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Quina és la teva activitat a l’ICS? Dirigeixo el Grup de Recerca en Malalties Neurodegeneratives al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). El nostre grup es dedica a estudiar els mecanismes moleculars que condueixen a la disfunció i mort neuronal en la malaltia de Parkinson, per tal d’intentar desenvolupar noves estratègies terapèutiques que permetin aturar, retardar o, preferiblement, prevenir la mort neuronal en aquesta malaltia, actualment incurable.

Què vas decidir primer? Ser violinista o investigador? Toco el violí des de ben petit, molt abans de decidir que em dedicava a la medicina i a la investigació del cervell.

La pràctica del violí aconsegueix distreure’t de la vida al laboratori? La recerca és un tipus de feina de la qual no es desconnecta mai totalment, així que tocar el violí, més que distreure’m de la feina, a vegades m’ajuda precisament a prendre distància i a reflexionar sobre temes laborals que  la tasca quotidiana al laboratori, a vegades, no et permet veure clars.

Des de quan formes part de la World Doctors Orchestra? Quina és la seva finalitat? La World Doctors Orchestra (WDO) és una organització internacional de caràcter benèfic en què metges de tot el món es reuneixen dues o tres vegades l’any a diferents llocs del món per fer-hi un concert, els ingressos del qual es destinen íntegrament a organitzacions d’ajuda mèdica sense ànim de lucre (podeu consultar la llista d’organitzacions beneficiàries a la web). D’aquesta manera, s’intenta combinar el plaer de fer música amb la responsabilitat mèdica global de cada un dels participants. L’orquestra es va fundar el 2007 i jo en formo part des de 2013.

WDO at Beethovenhalle Bonn, 2013 © Meike Böschemeyer

WDO at Beethovenhalle Bonn, 2013 © Meike Böschemeyer

Tenim curiositat sobre com són els assajos previs a un concert que té músics de tants països diferents? El nivell musical de l’orquestra és alt, per la qual cosa es requereix un cert domini de l’instrument i experiència musical prèvia per participar-hi. Uns mesos abans de reunir-nos cada metge-músic rep la partitura corresponent per poder-la preparar individualment a casa. Llavors, els participants es troben uns cinc o sis dies abans del concert i fan assajos intensius durant tot el dia, per preparar-lo. Durant aquests dies, els assajos amb l’orquestra sencera es complementen amb assajos parcials, de grups separats per tipus d’instrument, dirigits per músics professionals d’orquestres locals de la ciutat o país on es realitza el concert (membres de la Berlin Philharmonic, NHK Symphony Orchestra de Tokyo, etc.). El repertori de l’orquestra és sobretot el gran repertori simfònic (Beethoven, Brahms, Mahler, Bruckner, Xostakóvitx, etc.), complementat amb peces de compositors nadius dels països que l’orquestra visita (en alguns casos, com al Japó, amb la presència del compositor mateix) i peces amb solistes instrumentals o vocals internacionals (Petits Cantaires de Viena, solistes de la Filharmònica de Berlín, etc.). L’idioma oficial dels assajos és l’anglès, tot i que la música és un llenguatge universal!

Vas participar en els darrers concerts programats a Seattle i Vancouver? L’orquestra es reuneix dues o tres vegades l’any i jo hi participo normalment un cop a l’any. Actualment, hi ha més de 700 metges-músics de tot el món inscrits a l’orquestra i, en cada concert, hi participen uns 100 músics; així que s’intenta que tothom tingui l’oportunitat de participar als concert que més li interessin (en funció de les preferències personals sobre el repertori i el lloc on se celebri el concert). De moment, he tocat amb la WDO al Festival Beethoven de Bonn (és la primera vegada que aquest prestigiós festival de música convida una orquestra amateur), a Berlín (a l’auditori de la Filharmònica de Berlín) i al Japó (a Tokyo i a Fukushima, la regió afectada pel tsunami). A finals d’aquest any anirem a tocar a Barbados i l’any que ve m’he de decidir entre Romania, Thailàndia o San Francisco. La WDO viatja per tots els continents i esperem que en un futur pugui venir a Barcelona.

Creus que convergeixen d’alguna manera la teva professió i la teva afició? Per què combinen tan bé la ciència i la música? Tant ciència com música són tasques molt creatives que requereixen un alt grau de disciplina i treball. Totes dues fomenten el treball en equip, en què professionals de diferents disciplines (o diferents instruments) treballen en harmonia per aconseguir un objectiu comú, el resultat del qual sobrepassa amb escreix el que s’aconseguiria de manera individual.

Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s