En Màrius Fígols encara recorda d’on li ve la fal·lera de collir bolets. De ben petit només hi anava un parell de cops a l’any. Però es tractava de tot un esdeveniment d’hores i hores on es recollien a cabassos i es pujava en un ruc tota la recol·lecta. Amant de la seva comarca, el Berguedà, i veterà del concurs de bolets de Berga, que ha guanyat de forma continuada i durant molts anys, desconeix si el millor és arrencar o tallar un bolet a l’hora de collir-lo però assegura que les passejades al bosc són una gran eina per millorar el benestar emocional.
Lloc de treball. Unitats de Formació, Docència i Suport a la Recerca de la Gerència Territorial Catalunya Central.
Quina és la teva activitat a l’ICS? Com que no és una gerència gaire gran hem de ser polivalents, per això gestiono el Pla de formació de la Gerència, sóc el secretari de la Unitat Docent i també treballo en temes administratius i en treballs d’investigació a la Unitat de Suport a la Recerca.
L’afició pels bolets et ve de lluny, qui te la va inculcar? Des de petit anava amb el meu pare a buscar bolets pels boscos del Berguedà i m’explicava les històries de quan ell hi anava amb el meu avi. Abans només s’hi anava un o dos cops a l’any, a collir bolets. Marxaven de Berga quan encara era fosc amb un ruc o una mula carregada amb un parell de cistelles grans i tornaven amb 70 o 80 quilos de rovellons.
Aquesta afició et porta a agafar-te dies de vacances i tot? Has arribat a fer viatges a l’estranger per collir bolets? Aprofito una part de les vacances o dels dies de lleure per dedicar-los a buscar bolets. Hi ha dos motius per fer-ho: desconnectes de la feina de cada dia i pots anar a collir bolets entre setmana, quan els boscos estan més tranquils i no hi ha tants boletaires. A l’estranger no hi he anat a buscar bolets.
Has guanyat diverses vegades un concurs de micologia de Berga? Es tracta d’aquest Concurs de boletaires? Sí. Des de fa gairebé 60 anys se celebra el Concurs de boletaires de Berga. Sempre és el primer cap de setmana d’octubre i, en realitat, són molts concursos en un. El que té més projecció és el concurs de recollida de rovellons. Cada any es recullen centenars i centenars de quilos de rovellons el primer diumenge d’octubre. Un altre concurs és el de varietats. A aquest concurs s’hi acostumem a presentar diversos grups de boletaires cada any i consisteix a recollir i classificar el major nombre possible d’espècies, comestibles i no comestibles. Aquest concurs l’hem guanyat durant més de 20 anys fins que les noves generacions ens han pres el relleu.
Quin és el secret de recol·lectar en un sol dia prop de 200 varietats de bolets? El secret és fer-ho en grup i anar a diferents tipus de bosc perquè així es poden trobar varietats que es fan en boscos d’alzina, pi, roure o faig. A més, tampoc és tan difícil. Per exemple, de les varietats de rovellons anomenades pinetells (Lactarius deliciosus) i esclata-sangs (Lactarius sanguifuus), com en diuen també a altres llocs de Catalunya, n’hi ha moltes i als boscos del Berguedà en podem trobar entre quatre i cinc de diferents. Un altre exemple són les cuagres o rússules, d’aquestes també en podem trobar moltes varietats micològiques diferents. Passa igualment amb els peus de rata, els bolets de soca, els pets de llop, les amanites i molts d’altres. De totes maneres, cal tenir en compte que dins de la mateixa família hi poden haver varietats comestibles i no comestibles i, davant del dubte, sempre s’ha d’optar per no collir el bolet.
Sempre hi ha una intensa polèmica entre si s’han d’arrencar o tallar els bolets? Què s’ha de fer? Crec que el fet que els micòlegs mai s’hagin posat d’acord vol dir que, segurament, no hi ha cap diferència. L’important és que no deixem rastre del nostre pas pel bosc i això, a vegades, no ho fem.
Creus que la recol·lecció de bolets està de moda? Sí. A tots ens agrada cada cop més el contacte amb la natura i anar a caçar o a buscar bolets et permet moltes coses: fer una activitat en família, fer-la a l’aire lliure i veure que, quan acaba la jornada, has omplert una cistella de bolets.
Quin és el millor lloc de Catalunya per trobar bolets? En aquesta qüestió no seré objectiu. El millor lloc per anar a buscar bolets són els boscos del Berguedà. També és veritat que si vas a la Cerdanya o a la Vall d’Aran la temporada acostuma a començar abans i ja pots collir bolets durant el mes d’agost. També es poden collir als boscos del prelitoral, tot i que jo, personalment, encara no hi he anat.
Què opines del carnet de boletaire? El carnet de boletaire no és la millor solució. La solució és que tothom tingui consciència que els boscos s’han de respectar i conservar. No podem creure que el bosc és un lloc on podem deixar les restes del nostre pas. Parlo de restes com ara ampolles o llaunes. Si tothom gaudeix del bosc i el respecta, no calen carnets.
Creus que convergeixen d’alguna manera la teva professió i la teva afició? Són complementàries. La meva feina, com moltes de les feines que fem els professionals de gestió i serveis de l’ICS, demana estar atents a moltes coses i repercuteix en el cansament emocional i l’estrès. Si tens una afició que et posa en contacte amb la natura o que et permet evadir-te del dia a dia, pots carregar piles i tornar a la feina i a la rutina amb més ganes.