“La recerca és fonamental per als processos assistencials”

OK2_Andreu-Antoni_150313_10Antoni Andreu* va acceptar el càrrec de gerent de l’àrea Metropolitana Sud el passat mes de març. Gairebé sis mesos després, hem volgut parlar amb ell sobre l’experiència del primer mig any al capdavant de la gestió dels hospitals de Bellvitge i Viladecans i dels centres d’atenció primària.  La seva trajectòria professional inclou una àmplia experiència tant a Catalunya –on ocupà diversos càrrecs a l’Hospital Vall d’Hebron–, com a l’estranger – amb estades als  Estats Units d’Amèrica per investigar  la genètica de les malalties neuromusculars. Darrerament, ha estat director de l’Institut Carlos III.

La seva principal motivació a l’hora d’assumir la direcció d’aquesta Gerència va ser afrontar el càrrec com un repte. El repte de demostrar que l’activitat assistencial de qualitat és el millor motor per a la recerca: “L’estructura territorial de la Gerència –amb un gran hospital terciari, un petit hospital d’alta qualitat i una gran xarxa d’atenció primària– és ideal per poder demostrar fins a quin punt la recerca és fonamental per al desenvolupament dels processos assistencials”, explica Andreu. Mig any després constata que la qualitat professional ha estat clau per superar els darrers temps, en què el context econòmic ha tingut un pes rellevant en la gestió sanitària. Es mostra convençut que d’ara endavant “l’àrea Metropolitana Sud, amb l’Hospital de Bellvitge al capdavant, reuneix les condicions per liderar el salt cap a la medicina del futur” i aprofita per ressaltar l’intens treball dut a terme pels professionals per garantir la sostenibilitat del sistema.  Ara, que ja coneix l’engranatge de la Gerència, considera essencial que qualsevol acte assistencial estigui impregnat també de recerca i docència.

I els reptes de futur? Garantir la sostenibilitat del sistema, promocionar el desenvolupament dels professionals, apostar per les millores tecnològiques i estructurals, fomentar la participació de la ciutadania, assegurar la transversalitat dels processos des del punt de vista territorial i potenciar les capacitats del col·lectiu d’infermeria.

*Breu currículum

Nascut a Barcelona l’any 1960, Antoni Andreu Périz és llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), doctor en medicina per la UAB, especialista en bioquímica clínica per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) i expert en genètica. La seva trajectòria professional es va iniciar l’any 1989 a l’HUVH com a facultatiu especialista del Servei de Bioquímica, on va treballar fins al 1998, any en què es va traslladar al Houston Merritt Clinical Research Center del Columbia Presbiterian Medical Center (Universitat de Columbia, Nova York) per treballar en l’àmbit de la genètica de les malalties neuromusculars.  L’any 2001 va ser nomenat responsable del Laboratori de Genètica de Malalties Neuromusculars de l’HUVH. De 2006 a 2010 va ocupar el càrrec de coordinador de recerca en neurociències del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el 2011 va passar a ser cap de secció del Servei de Bioquímica de l’HUVH i director del Programa de medicina molecular del mateix hospital. L’any 2012 va ser nomenat sotsdirector general d’Avaluació i Foment de la Investigació de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) on, des de març de 2013 fins ara, ha ocupat la Direcció General.

Antoni Andreu, que ha format part del Comitè Científic sobre la malaltia de l’Ebola creat pel Govern central, també ha estat investigador en diversos projectes nacionals i internacionals en el marc del Pla nacional de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) i en les convocatòries de recerca de la Comissió Europea; coordinador de grup de la Xarxa Temàtica d’Investigació Cooperativa de Malalties Mitocondrials de l’ISCIII; coordinador de grup al Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares; director de diverses tesis doctorals, i autor de més de 150 publicacions científiques internacionals de l’àrea de la genètica. A més, ha rebut set premis d’investigació en aquesta mateixa àrea, és membre de diversos comitès assessors, científics i d’avaluació tant d’àmbit nacional com internacional en activitats d’R+D+I, i és professor en programes universitaris i mestratges en genètica i gestió científica de diverses universitats de l’Estat espanyol.

Aquesta entrada s'ha publicat en Efemèrides, Els testimonis, Entrevistes i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s