Segurament ara passa força desapercebuda per als usuaris i visitants de l’Hospital de Viladecans, però fa un temps la font que presideix l’entrada del centre era una font de vida. Hi brollava l’aigua i, fins i tot, hi havia peixos de colors. Molts treballadors encara la recorden en la seva època daurada, quan era pas obligat de totes les criatures que s’hi acostaven i punt de trobada i de referència. N’hi ha que ara hi treballen, però que conserven records d’infantesa al seu costat. Ara fa anys que està en desús i, fins i tot, hi ha temporades que s’hi acumulen males herbes. Ningú recorda quan va deixar de funcionar però alguns professionals creueun que va coincidir amb el canvi de titularitat del centre a finals dels anys vuitanta.
Per revertir aquesta situació i tornar-li el protagonisme perdut, un nombrós grup de professionals de l’Hospital s’han decidit a recuperar-la. La seva intenció és recaptar diners per remodelar-la i donar-li un paper rellevant i simbòlic. “L’aigua és font de vida”, explica Ana Faura, directora mèdica de l’Hospital i una de les promotores del projecte “Salvem la font”. Entre les mesures per recaptar diners hi ha la creació d’una imatge del projecte i la venda de samarretes.
Precisament, els professionals han entregat samarretes a personalitats rellevants com el conseller de Salut, Boi Ruiz.
Segons Faura, aquest projecte ha unit molts professionals del centre en un moviment que “ha apujat l’autoestima de l´Hospital; molts pacients i professionals de tots els estaments, infermeria, medicina, de la cuina, manteniment, administratius i zeladors, que tenen records d’infantesa vinculats a aquesta font i que els faria molta il·lusió tornar a veure-la rajar”.
El vincle sentimental de la font amb la història de l’Hospital ha inspirat, fins i tot, un poema:
Seca estàs de fa molts anys
que ja font no sembles
quan hi passes al voltant.
Tan llarga és la sequera,
que només et recorda la gent gran
pel teu brollar d’aigua permanent,
els peixets vermells nedant
sempre vigilats per Sant Llorenç.
Els nens miraven encantats
el raig d’aigua de la Font
mentre els avis esperaven
dels metges guariment.
Qui la vam conèixer brollant
només voldríem altre cop
distreure nostra mirada
dins el raig d’aigua de la Font.
I vosaltres? Sou o heu estat usuaris o professionals del centre? Teniu algun record sobre la font que vulgueu compartir? Voleu participar en el projecte? Poseu-vos en contacte amb els promotors a través d’aquesta adreça info.hv@gencat.cat
Fem córrer la veu i que torni a rajar la font ben aviat! Si utilitzeu les xarxes socials recordeu incloure l’etiqueta #fonthviladecans