Celebrem els 20 anys del CAP Navàs

2Aquest 2015 ha fet vint anys que es va posar en marxa el Centre d’Atenció Primària Navàs. Per commemorar-ho es van realitzar diferents activitats participatives, conjuntament amb la població, i es va editar un fullet amb la història de l’edifici on ha estat situat el centre durant aquests 20 anys.

L’obertura completa del CAP Navàs es va fer el dia 1 de desembre del mateix 1995.

L’any 1997, l’Ajuntament va acordar posar nom al CAP. Es va triar el del Dr. Josep Sifrés i Molina (1913-2007), que fou metge de Navàs des de 1953.

Història de la Cooperativa

L’edifici que acull l’actual CAP es coneix amb el nom de la Cooperativa.

1

1932. Francesc Macià, president de la Generalitat de Catalunya va visitar Navàs. Es dirigí als navassencs des del balcó del pis central de la Cooperativa

L’any 1910 va néixer la Cooperativa Obrera La Fraternitat, que va ser una entitat molt popular i amb una forta implantació al poble. Era una cooperativa de consum i també feia funcions de caixa d’estalvis.

L’any 1923 ja va poder construir un edifici propi, on va reunir tots els seus serveis. Les instal·lacions ocupaven l’edifici on hi ha el CAP i la plaça del davant.

Acabada la Guerra Civil, l’entitat fou clausurada i les seves propietats requisades pel govern franquista. Aquestes van anar a parar a l’”Organización Sindical” i, posteriorment, a l’Ajuntament.

Transformació en centre d’atenció primària

A finals dels anys vuitanta, l’Ajuntament va decidir rehabilitar la Cooperativa per fer-hi el centre d’atenció primària. Les obres es van realitzar en els anys 1990-95. Es va conservar l’edifici de la botiga i la carnisseria. Les parets d’obra vista es van mantenir; es van arrebossar a l’exterior i es van regruixar per dins. La compartimentació interior es va fer totalment nova, però es conserven dues columnes de ferro (que encara es poden veure). El volum del terrat es va respectar, però es va fer de nou. La zona de les corts es convertí en plaça.

La inauguració oficial del CAP va tenir lloc l’any 1995, el 29 d’abril, durant la Fira de Primavera. Hi va assistir el conseller de Sanitat de la Generalitat, Xavier Trias. A partir del 15 de maig, el practicant ja hi realitzà les seves activitats.

20 anys després de tota aquesta transformació, amb multitud d’anècdotes i històries viscudes per tots els professionals que han passat pel CAP de Navàs, gaudim d’un edifici on treballa un equip de professionals que tenim l’objectiu de donar una atenció sanitària d’excel·lència a la població.

3

“Tu ets tan important per a la teva salut, com ella ho és per a tu”

Durant aquests anys l’evolució del personal que hem format part d’aquest equip d’atenció primària ens ha fet avançar i anar creixent com a professionals i com a equip, amb la nostra idiosincràsia, incorporant-hi contínues millores i noves capacitats i habilitats, per tal de poder assolir i afrontar els nous reptes que ens han posat al davant els nombrosos canvis que s’han produït en la nostra sanitat.

IMG_9481Per acabar, voldria fer un reconeixement a totes les persones que formen part d’aquest projecte, les que treballen per millorar i avançar en la salut familiar i comunitària que tots volem: pacients, agents de salut, entitats del poble, ajuntament, escoles, professionals sanitaris del CAP i tota la resta que hi col·laboren dia a dia.

*Article elaborat per l’equip de professionals de l’EAP Navàs el mes de gener de 2016.

Aquesta entrada s'ha publicat en Aniversari ICS, CAPs històrics, Els professionals en marxa, Els testimonis i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s