El dia 21 de juny de 2005, la premsa catalana es feia ressò de la posada en marxa del primer centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) de Catalunya.
D’això ja fa 8 anys i aquell centre pioner, el CUAP Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, continua donant servei a la població de Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just i Esplugues de Llobregat, principalment, i també a ciutadans de municipis propers. Presta serveis sanitaris a problemes de salut, tant aguts com urgents, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
Els objectius que es van marcar amb la posada en marxa dels CUAP van ser: en primer lloc, apropar a la població l’atenció per problemes aguts i urgents, disminuir la pressió assistencial i també els temps d’espera dels serveis d’urgències hospitalaris. Altres fites que es van plantejar van ser la millora de la coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària i la consecució d’una organització territorial més eficient.
Un altre aspecte que cal tenir en compte, però que no va ser un objectiu específic en la posada en marxa d’aquests centres, és que un servei d’urgències d’aquestes característiques és un punt de detecció i atenció de problemes socials important.
El CUAP disposa de professionals d’infermeria i medicina qualificats i, també, de la tecnologia necessària per poder donar una resposta de qualitat a problemes aguts i urgents. Així, s’hi poden fer proves diagnòstiques immediates com ara analítiques bàsiques i radiologia convencional. També té accés a la història clínica compartida de Catalunya i està coordinat amb el Servei d’Urgències del 061 i amb els hospitals de referència (Moisès Broggi, Sant Joan de Déu i Bellvitge).
D’altra banda, els pacients que necessiten una visita posterior amb el professional de medicina o infermeria d’atenció primària que tenen assignat, poden sortir del CUAP amb la visita ja programada.
Actualment, entre altres dotacions, el centre disposa de sala de reanimació cardíaca, sala de cirurgia menor (per atendre cures, sutures, etc.), sala de traumatologia (per posar guixos i embenats), sales d’exploració i boxs d’observació (per a aquelles persones que necessitin estar sota vigilància d’un professional durant unes hores, per controlar l’evolució del seu problema de salut fins a ser remeses al seu domicili o a un centre hospitalari).
Durant tots aquests anys, la població ha anat coneixent, utilitzant i valorant molt positivament aquest Servei. Així ho demostra l’augment constant de les xifres d’activitat. L’any 2012 es van atendre 42.770 visites al centre i 4.510, a domicili; un total de 47.280 ciutadans. D’aquests, aproximadament la meitat van retornar a casa i de la resta, 16.510 ciutadans van ser derivats al seu equip d’atenció primària amb visita concertada i un nombre menor a l’especialista, a l’hospital de referència, etc.
Després d’aquests vuit anys, es pot assegurar que les expectatives s’han complert. Segons l’opinió d’algun professional que ha viscut totes les etapes del CUAP, a causa de les millores que ha suposat aquest servei, les urgències hospitalàries han disminuït i, globalment, s’ha rebaixat el temps d’espera per ser atès, encara que segur que hi ha altres factors que també ho han propiciat. De la mateixa manera, els professionals consideren que la població valora molt positivament aquest apropament de l’atenció i també la immediatesa en la resolució i diuen que, progressivament, la ciutadania ha anat coneixent i utilitzant cada vegada més aquest servei.
¿dónde decís que existe eso? jajajajajaja el que ha visitado el cual de sant ildefons sabe que eso no es así… 4 camillas separadas por una cortina y arreando…
Hola, mi padre sufrió un ICTUS hace dos semanas, Le pasó mientras estaba paseando en Barcelona. la ambulancia que lo recogió le llevó a este centro. Estuvo dos horas sin ser diagnosticado, porque según el médico estaba bien para ir a casa. Ante la insistencia de su mujer, lo llevaron finalmente al hospital, donde, habiendo pasado tantas horas no pudieron hacer nada, más que monitorizarlo en la UCI.
Persona mayor, obesa, que no coordina el habla , con cierto gesto extraño… es un RAPID si no me equivoco… rápido seguro no fue, y no lo puedo entender ni yo, ni los médicos que atendieron a mi padre en el hospital…
No es para elevar la confianza en las CUAPs, precisamente.