Més de mig milió de visites… 31 anys de pediatria al CAP Roquetes-Canteres

Foto14 (2)“Amb febre els nens no poden sortir”, “Tindrà reuma de la sang?” “El que necessita són unes injeccions”. Diversos articles de l’equip pediàtric del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona, publicats a la revista Butlletí de la Societat Catalana de Pediatria i a Pediatria Catalana, permeten conèixer l’evolució d’aquesta especialitat dins l’atenció primària i, més concretament, al CAP barceloní. Des de la posada en marxa de la pediatria com a servei dins l’atenció primària, passant per la davallada de la natalitat i fins arribar a les necessitats actuals de la població immigrada, sovint més socials que sanitàries, aquests articles són un reflex de l’evolució de l’especialitat i, a la vegada, de la població infantil que l’equip ha atès al llarg de tres decennis.

El primer article plasma el gran repte d’atendre els infants amb proximitat, i més enllà de la malaltia aguda puntual. L’any 1984, aquest centre va ser un dels quatre de tot Catalunya on l’ICS va impulsar la reforma de l’atenció primària amb serveis jerarquitzats segons les especialitzats de pediatria i medicina general. Gràcies a aquest canvi, comencen a desaparèixer els contingents mèdics i els horaris de visita de dues hores i s’ofereix a l’usuari la lliure elecció de professionals. També va ser la primera vegada que es va introduir la història clínica. Aquests canvis van donar pas a l’estructuració de les agendes dels professionals, la promoció de la salut i la vacunació.

10398652_1126782650325_2472562_n (2)Un temps més tard, els pediatres reflexionaven a l’article “Experiència del Servei de Pediatria del Centre d’Assistència Primària de Canteres” sobre la gran tasca educativa en les famílies, cada cop més conscients de la necessitat d’anar a les visites programades, de vacunar les seves criatures i d’utilitzar el serveis d’atenció primària com a primer agent de salut, abans que les urgències hospitalàries. Un altre factor clau recollit en aquest primer article és el canvi de rol del professional d’infermeria. Aquest passa a ser responsable d’avaluar l’infant de forma global, d’obrir la història clínica, i de donar consell sobre temes d’higiene, hàbits i alimentació, sobretot en la primera infància. Per tant, ja s’albiren alguns reptes que ara, trenta anys després, continuen vigents.

En un altre article publicat l’any 1994, ressalten els nous canvis estructurals i d’altres avenços duts a terme en el camp de la docència, en un camí llarg i amb entrebancs cap a un model d’atenció de qualitat i altament qualificat. També detallen com l’any 1988 el centre, com la resta de l’atenció primària, va viure nous canvis amb la posada en marxa de l’estructura actual, la dels equips d’atenció primària (EAP) integrats en àrees bàsiques de salut (ABS).

DSC_0171El darrer article, publicat l’any 2009 a Pediatria Catalana coincidint amb el 25è aniversari del centre, recull l’impuls en l’àmbit formatiu amb la presència continuada d’estudiants de primer i sobretot de sisè de medicina durant les pràctiques rotatòries. Aquesta funció del CAP com a agent docent permet copsar la riquesa d’aquesta pediatria de primera línia, de proximitat, vinculada al barri i les famílies i de l’activitat en recerca que  fa, sobretot en estudis relacionats amb vacunació.

Aquests últims anys, el CAP Roquetes-Canteres ha donat un impuls important cap a un enfocament més comunitari de la salut, amb la intenció que els usuaris mateixos tinguin una part més activa en la cura de la pròpia salut i la dels seus fills. També es continua insistint en la promoció d’accions preventives tan fonamentals com les vacunacions en una societat que “havia perdut la por i el respecte a malalties infeccioses que havíem oblidat i que ressorgeixen”, en paraules de Josep Maria Casanovas, un dels pediatres del centre.

Superats tres canvis de nom i dos d’ubicació, els professionals de pediatria del CAP Roquetes-Canteres tenen  nous reptes… i moltes preguntes amb les que bregar “segur que no li receptes un antibiòtic?”, “necessita una radiografia?”, “amb una analítica, no ho veuríem més clar?” “se’l veu desmotivat, està tot el dia cansat, no podria donar-li alguna medicació?”… Una gran tasca per continuar vetllant per la salut dels infants d’aquest barri barceloní.

Aquesta entrada s'ha publicat en Reportatge i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s