“Ensenyar qualsevol cosa que tu saps fer dóna molta satisfacció”

foto portaNo té mòbil ni ordinador. Ja el fa anar durant la seva jornada laboral a la Direcció Econòmica i Financera de la Gerència Metropolitana Nord. Pilar Junyet és una auxiliar administrativa de Sabadell que dedica el seu temps lliure a la seva gran passió: la ceràmica. Amb estudis cursats a Catalunya i a Itàlia, actualment té un nou taller on realitza les seves pròpies obres i ensenya a petits i a grans arts plàstiques. Voleu saber per què ensenya i per què no ha volgut parar mai d’aprendre? Continueu llegint!

Lloc de treball: Servei d’Atenció Primària del Vallès Occidental, situat a Sabadell.

Quina és la teva activitat a l’ICS? Sóc administrativa de la Direcció Econòmica i Financera (DEF).  Participo en la gestió dels Serveis Generals de la Gerència Territorial Metropolitana Nord, gestiono el fons de maniobra i les locomocions.

Quan va començar la teva afició per les arts plàstiques? Sempre t’han agradat? Quan vaig acabar l’escola volia anar a l’Escola Massana per aprendre a dibuixar, però vaig acabar a l’Escola Industrial de Sabadell. Allà vaig tenir la sort de conèixer un gran pedagog i artista, el senyor Josep M. Brull, que va ser qui em va fer descobrir i estimar la ceràmica. També vaig fer estades a Sant Miquel de Cuixà (França) amb el mestre Paulí. Llavors em vaig presentar a la “Beca de artes aplicadas de la III Convocatoria para la dotación de arte Castellblanch” per fer una estada de perfeccionament que va derivar en dos anys a l’Instituto Statale D’Arte “Gaetano Ballardini”, de Faenza, Itàlia.

Què et va aportar la teva estada a Itàlia en aquest sentit? Han quedat reminiscències italianes en el teu estil? Molts coneixements que no tenia, tècnics i artístics. Probablement sí, perquè quan treballo recordo molt bé aquells anys i moltes de les experiències viscudes. Va ser molt enriquidor a tots nivells.

Com ens explicaries la teva ceràmica? Què hi aboques, en cada peça? Bàsicament treballo amb el torn. M’agrada molt. Quan he tornejat la peça la puc acabar fora del torn, deformant-la i creant una forma diferent a la inicial. Sóc molt crítica amb la meva feina  i si no em convenç la destrueixo, encara que ja estigui acabada. La ceràmica és recerca. Les tècniques són molt variades i es pot experimentar constantment,  cosa que a mi em fascina. Per molt que et sembli que la domines, sempre hi ha aquell punt d’atzar.

Vens les peces? En fas per encàrrec? Quina sortida tenen? Sí, les venc i també faig encàrrecs.

També has fet exposicions? On? En tens de previstes? He fet diverses exposicions a Sabadell, i he participat en col·lectives a Sabadell i a Barcelona També m’he presentat a concursos de ceràmica a Faenza, (Itàlia), a Manises i a Martorell. De moment, no tinc previst de fer cap exposició. Estic centrant els esforços a muntar-me de nou el taller.

Com a tallerista i com a  monitora de ballet tens molta experiència. Què t’aporta ensenyar els teus coneixements a altres persones? Ho fas tant amb infants com amb adults? Vaig començar a impartir classes de gimnàstica a través de l’Ajuntament de Sabadell, i també a l’Escola Sant Gregori de Sabadell i a dues escoles més. Quan vaig tornar d’Itàlia,  vaig continuar fent gimnàstica però a Sant Gregori vaig canviar les classes de gimnàstica per les de plàstica, dibuix tècnic, fang i cartró pedra. Hi vaig treballar durant 38 anys. També vaig treballar de professora de ceràmica a l’Escola de Belles Arts de Sabadell. Després vaig anar a l’Escola Llotja de Barcelona, on em vaig graduar en arts plàstiques, especialitat de ceràmica. El ballet m’ha agradat molt sempre i m’encanta anar al Liceu a veure bones companyies.

Quan vaig  poder,  vaig estudiar-ne i al cap dels anys la mateixa escola em va proposar d’ensenyar a la classe dels  petits i també de fer classes de gimnàstica amb adults. Ensenyar qualsevol cosa que tu saps fer, et dóna molta satisfacció. Les criatures són com un  pou sense fons i ho absorbeixen tot molt de pressa. Quan veus que aprenen i gaudeixen i que tu els pots ajudar a créixer, et sents molt recompensada. Fer exercici és com menjar i dormir, que ho fem des que naixem fins que ens morim. És molt important per mantenir una bona forma física i mental. Quan fas exercici has d’estar concentrat per tal de mantenir sempre una col·locació correcta. Quan acabes de fer exercici et sents com nou, tens un cansament agradable, relaxant. No he parat mai de fer cursos per ampliar coneixements.

Ara estàs muntant un taller de ceràmica? Serà un lloc físic? O bé estàs programant tallers? Estic muntant-me de nou el taller per impartir classes a infants i adults.

Tens alguna web on puguem veure els teus treballs? No tinc ordinador, ni mòbil. De moment no en necessito. Treballo set hores diàries davant l’ordinador i ja en tinc prou.

Creus que convergeixen d’alguna manera la teva professió i la teva afició? Convergir, més aviat crec que no; però sí que procuro deixar la meva empremta en qualsevol cosa que faig.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Els professionals en marxa, Els testimonis, Entrevistes i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s